Centrul pentru Diversitate Etno-culturală acuză Poliţia

1Comentariu
Centrul pentru Diversitate Etno-culturală acuză Poliţia
Un raport al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etno-culturală (CRDE) acuză Poliţia Română că şi-a păstrat metodele dure şi lipsite de respect faţă de drepturile individuale cetăţeneşti.

Raportul finanţat de Fundaţia „King Baudouin” este exemplificat cu trei cazuri de abuzuri ale Poliţiei Române împotriva comunităţilor de romi din Gepiu (Bihor), Apalina (Mureş) şi Lieşti (Galaţi), în ultimii doi ani.

Făcând ieri public, la Cluj-Napoca, raportul „Măsuri privind discriminarea, xenofobia, rasismul şi intoleranţa în spaţiul public românesc”, co-autoarea Monica Căluşer a mai recomandat Poliţiei un plus de transparenţă în soluţionarea incidentelor cu „actori” de etnie rromă şi sancţionarea celor vinovaţi.

„Modalităţile generice ale Poliţiei Române de soluţionare a provocărilor cauzate de sărăcie şi diversitate etno-culturală sunt adesea violente şi intimidante. Etnia şi stereotipurile negative ataşate rromilor sunt folosite ca justificări pentru violenţe şi abuzuri, reîntărind crezul majorităţii în infracţionalitatea şi inferioritatea persoanelor de etnie rromă”, a apreciat Căluşer. Potrivit raportului, drepturile etnicilor rromi sunt încălcate făţiş, iar în faţa opiniei publice aceste încălcări sunt negate de Poliţie.

Pe propriul site, www.edrc.ro, CRDE se afirmă ca un ONG succesor al „Fundaţiei pentru o Societate Deschisă” şi beneficiar în continuare al finanţărilor din partea lui George Soros ca şi membră a Soros Open Network.

 

Gepiu, 9 mai 2006

Reamintim că pe data de 9 mai 2006 (Ziua Europei), Departamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă (DPIR) a intervenit în forţă în colonia de rromi de la Gepiu, la solicitarea SC Electrica de a descuraja furturile de energie electrică. A doua zi, Fundaţia Ruhama din Oradea a sesizat CNCD, Ministerul de Interne, Agenţia Naţională pentru Rromi, cât şi presa bihoreană, acuzând maniera dură de acţiune a poliţiştilor DPIR.

În aceeaşi zi, IPJ Bihor a respins printr-un comunicat de presă „dezinformarea promovată chiar de una din «instituţiile» care şi-au propus «scopuri» nobile cu privire la anumite grupuri sociale”. Conducerea IPJ Bihor a arătat, totodată, că „poliţiştii nu au folosit forţa sau mijloacele din dotare, iar faptul că poliţiştii îşi fac datoria nu poate fi apreciat ca fiind o discriminare la adresa unei categorii sociale sau etnii”.

De altfel, în ciuda evenimentului de la Gepiu, titlul de poliţist al anului 2006 în Bihor i-a revenit tocmai şefului DPIR din cadrul IPJ Bihor.

 

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor