Centura, luminată doar cu lumânări…

24Comentarii
Tot mai multe persoane îşi pierd viaţa pe Centură
Tot mai multe persoane îşi pierd viaţa pe Centură
Oricât de forţată ar putea părea comparaţia, Centura Oradiei poate fi asemuită unui câine dalmaţian. Pe alocuri seamănă cu o autostradă occidentală luminată, pentru ca la doar câteva sute de metri mai încolo să te bage în bezna cu care Estul Europei era obişnuit în deceniile comuniste. Şi la propriu şi la figurat. Această ignoranţă omoară. Din păcate, doar la propriu.

Accidentele tot mai frecvente, multe dintre ele mortale, de pe strada Ogorului – tronsonul Şoselei de Centură dintre Calea Aradului şi DN Oradea-Deva – atrag după sine întrebări: de ce au fost alveolele din intersecţii proiectate şi mai apoi realizate atât de late, „muşcând” astfel din carosabil şi, mai important, de ce tronsonul nu e deloc luminat? Adăugând la aceste realităţi faptul că în zonă, Centura e străpunsă de patru intersecţii (la Real Hypermarket – Piaţa Obor, cu Universităţii-Umbrei, cu Apateului şi cu Ciheiului), avem explicaţia de ce, de o vreme încoace şoseaua cufundată în beznă e martora unor accidente în serie. În special în anotimpul ploios şi îndeosebi noaptea.

Această situaţie e favorizată inclusiv de indiferenţa pe care o arată cei de la Regionala de Drumuri şi Poduri Cluj faţă de starea alveolelor, care nu au mai văzut o vopsea de ani de zile. Ce să mai vorbim, în atari condiţii, de vopsea cu proprietăţi reflectorizante sau indicatoare, aşa cum din păcate putem observa abia după ce trecem de Vama Borş?

Lumină pe banii Oradiei

Merită precizat că întreaga Şosea de Centură a Oradiei e administrată de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN), tutelată de Guvernul României.

Primarul Oradiei a declarat ieri că municipalitatea nu se implică în iluminarea acestui tronson, deoarece e prevăzută extinderea la patru benzi, în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat. Adică în funcţie de fondurile alocate de către CNADN… Oricum, de vreme ce calea rutieră e administrată de către Companie, tot în competenţa acesteia cade şi iluminatul şoselei.

„Pe celelalte tronsoane ale Şoselei de Centură, unde aceasta e iluminată, Primăria şi-a asumat plata luminii, deşi şoseaua ocolitoare a oraşului e gestionată de către Compania Naţională. Însă s-a mai întâmplat şi în trecut ca să asfaltăm drumuri de pe raza municipiului care nu erau în sarcina Primăriei, ci a Companiei. Însă nu am făcut până acum publică această chestiune”, a declarat Ilie Bolojan.

Planuri

În altă ordine de idei, viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, ne-a declarat că pe viitor se are în vedere amenajarea unui nou sens giratoriu pe Ogorului, unde sunt azi doar două benzi. Acest sens giratoriu ar urma să aibă dimensiuni considerabile, de vreme ce ar urma să facă legătura cu Centura pentru următoarele străzi: Ciheiului, Apateului şi viitoarea stradă ce va lega Ogorului cu Piaţa 22 Decembrie, cu traversare peste Peţa, din Atelierelor.

CĂLIN CORPAŞ

Accident mortal pe Ogorului, langa Real (17 februarie 2010)

Accident mortal pe Ogorului (27 februarie 2009)24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor