Centura Oradea, uitata de-un an

17Comentarii
Centura Oradea, uitata de-un an
O dată trecută perioada electorală, guvernanţii de la Bucureşti sunt amnezici la problemele Centurii Oradea.

În 2010 nu s-a lucrat nimic pe Şoseaua de Centură a Oradea. Podul Densuşianu e ca vai de el. E vorba despre aceeaşi Centura care în 2008 şi 2009 reprezenta un vehicul de imagine în prag de campanie electorală. Rând pe rând, premierii Tăriceanu şi Boc, precum şi miniştrii Tranporturilor Ludovic Orban (PNL) şi Radu Berceanu (PDL) au făcut cărare pe şantierul şoselei ocolitoare a municipiului. Rămân memorabile scenele cu Boc şi Berceanu de anul trecut, cei doi poposind la Oradea pentru a inaugura orice metru pătrat de asfalt turnat pe tronsonul dintre Selgros şi Metro.

Iată însă că alegerile au trecut, scopul electoral a fost atins însă Şoseaua de Centură a rămas la stadiul din decembrie 2009. E mult spus că a rămas la stadiul de anul trecut, dat fiind faptul că orice lucrare nefinalizată se degradează. Aşa se întâmplă şi cu asfaltul turnat anul trecut pe Ogorului, între cele două cash&carry.

Primarul Oradiei îi arată cu degetul pe actualii guvernanţi şi nici nu e de mirare, de vreme ce îi sunt şi adversari politici. Iată însă că directoarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) îi arată cu degetul, la rândul ei, pe constructor. Iar constructorul, desigur, îi acuză pe cei de la Bucureşti!

„În decembrie 2009, CNADNR a dispus sistarea lucrărilor la Şoseaua de Centură Oradea, iar efectele se văd la Podul Densuşianu. Noi am reparat podul deja de trei ori în acest an, însă asemenea cârpeli nu rezistă mai mult de câteva luni. Consider iresponsabil un asemenea comportament, de a nu termina lucrările la un obiectiv demarat deja şi să investeşti în altă parte cât pentru zece poduri!”. Sunt cuvintele primarului de Oradea, enervat că deşi avem Centură pe patru benzi în zona Ioşia, Podul Densuşianu continuă să gâtuiască circulaţia.

Primăria a vrut…

Bolojan nu a uitat să le-o plătească adversarilor din PDL, reamintind că Primăria Oradea a fost dispusă să preia partea nereabilitată a Centurii, însă ministrul Berceanu s-a împotrivit, promiţând că se va face din banii ministerului. „Era vorba despre o investiţie de 10 milioane de euro, iar în Consiliul Local grupul PDL s-a opus la acea vreme”, îşi reaminteşte şeful Executivului local.

Dincolo de reabilitarea totală ce se impune azi la Podul Densuşianu, acesta ar trebui dublat, pentru a se putea circula pe patru benzi şi peste Crişul Repede. De asemenea, tronsonul dintre DN 76 Oradea – Deva a fost asfaltat anul trecut de către executant, însă de atunci nu s-a mai turnat şi stratul de uzură. Astfel, secţiunea respectivă arată prost şi azi.

Acuze spre constructor

Jurnal bihorean a contactat-o pe Dorina Tiron, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Întrebată de ce nu s-a lucrat nimic în acest an pe Centura Oradea, Tiron a avut o atitudine surprinzătoare. „Ei (constructorul – n.r.) au avut nişte probleme cu actele adiţionale la contract. Astă-iarnă, constructorul a primit un ordin de sistare a lucrărilor şi nu i-am mai dat reluarea pentru că nu şi-a dorit-o.

Acum două săptămâni eu i-am semnat un act adiţional care-i permitea să reînceapă lucrul”, ne-a declarat Dorina Tiron, care a ţinut să spună că Selina poate să reia lucrările pentru că sunt bani. Întrebată de ce Compania nu şi-a plătit datoria către constructor, Tiron ne-a răspuns tot printr-o întrebare: „Cum să-i plătesc dacă nu avea documentele?!”. Totuşi, despre ce documente e vorba?, am întrebat noi. „Au fost lucrări efectuate fără documente la modificările privind soluţiile tehnice”, ne-a răspuns şefa CNADNR, întrerupând apoi convorbirea, pe motiv că mai are „alte un milion de proiecte pe cap”.

CĂLIN CORPAŞ

Centura, redată circulaţiei 15.12.2009

Taguri: ,


17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor