Cer declararea stării de urgenţă

De Simona Albinaru
Cer declararea stării de urgenţă
Federația Națională ProAgro solicită trecerea ANSVSA în subordinea directă a MADR, pentru coordonarea activității autorității, precum și inițierea procedurii legate de a se discuta problemele privind virusul pestei porcine africane în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Este inadminibil ca investițiile efectuate în sectorul de creștere și îngrășare a porcului din România să fie împinse în pragul falimentului de modul defectuos în care este gestionată această situație de criză”, precizează Federația.

Organizația precizează că odată cu transferarea de la nivel central ANSVSA a punctelor de trecere a frontierei către DSVSA județene, s-a generat o situație prin care gestionarea riscurilor cu implicații în scăderea capacității de control sanitar veterinare la frontieră a făcut ca România să devină vulnerabilă în privința virusului pestei porcine africane.

„Considerăm că această trecere a PIF-urilor, argumentată în nota de fundamentare de modificare a OG 42/2004 și OG 83/2003 și justificată tocmai prin întărirea capacității administrative a DSVSA-urilor, a fost inoportună analizând situația existentă și cerem în regim de urgență ca PIF-urile să treacă în subordinea aparatului central al ANSVSA”, arată documentul.

„Programul actual de supraveghere a mistreților, în special supravegherea pasivă de slabă calitate, nu oferă garanție că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu timpuriu după introducere. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile nonprofesionale”, spun reprezentanții Federației.

De asemenea, ProAgro menționează că fermele comerciale afectate trebuie despăgubite printr-un sistem de pierderi de venit, pentru a-și putea relua activitatea, iar despăgubirea pe cap de animal cu rezolvă problemele economice generate de virus.

„Pentru gospodăriile individuale este nevoie de despăgubirea urgentă a porcilor uciși în focar, pentru a exista certitudinea din partea crescătorilor că statul român își respectă angajamentele asumate, atât la nivel UE cât și la nivel național”, menționează sursa citată.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !