Cer demisia ministrului Adomiţei

Cer demisia ministrului Adomiţei
ORADEA – „E cea mai mare fraudă din istoria învăţământului românesc”. Aceasta e concluzia la care au ajuns o parte din evaluatorii tezelor unice, desfăşurate în primele două săptămâni ale lunii decembrie.

Cei ce acuză fraudarea tezelor unice sunt reprezentanţii agenţiilor independente de profil, una din dintre acestea fiind Agenţia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei (AEACE). Pe lângă aceste acuze, reprezentanţii agenţiei au cerut, printr-o scrisoare, primului ministru Călin Popescu Tăriceanu demisia ministrului Educaţiei Cristian Adomniţei, precum şi anularea Ordinului de ministru prin care tezele devin criteriu de admitere la liceu.

Deşi nu a auzit despre existenţa agenţiei, cu atât mai puţin despre această evaluare, inspectorul general şcolar de Bihor, Liliana Antonescu, nu subscrie la concluzia AEACE. Dimpotrivă, Antonescu suţine că „fiecare teză s-a întors la elevi”.

„Nu ştiu despre ce este vorba, dar mă îndoiesc că s-a întâmplat aşa ceva. Subiectele la tezele unice au fost uşoare. De exemplu, teza unică la matematică a fost mult mai uşoară decât o teză semestrială care se dădea la Gojdu. Consider că s-au acordat notele adecvate. Pot exista suspiciuni, dar nu putem face din asta un adevăr”, a afirmat inspectorul şcolar general Liliana Antonescu.

Admiteri personalizate?

„Datele statistice comparative, calculate după comunicatele ministerului, demonstrează falsitatea rezultatelor unice de la clasa a VIII-a. (…) Nu există nici un catalog oficial de conservare a notelor de la tezele unice, acelea care contează peste un an sau doi la admiterea în liceu, fapt de natură a încuraja posibilele fraude în calcularea mediei de intrare în liceu”, se precizează în scrisoarea adresată primului ministru.

Vizavi de această evaluare, inspectoratul şcolar Liliana Antonescu a menţionat că imediat după rezolvarea contestaţiilor, care mai pot fi depuse până la date de 14 ianuarie, se va face o analiză a tezelor unice. De asemenea, aceasta a mai adăugat faptul că această formă de evaluare, respectiv tezele unice, reprezintă o soluţie provizorie, având în vedere existenţa noului proiect de legi ale învăţământului, care va fi pus în aplicare în viitor, chiar dacă nu la forma la care este acum. Drept urmare, există posibilitatea ca în viitorul apropiat anumite şcoli să-şi organizeze singure admiterea în licee.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !