Cer demisia ministrului Agriculturii

De Simona Drimbău
Deputatul Adrian Oros
Deputatul Adrian Oros
Prins în lupta cu justiţia Guvernul PSD – Dragnea a uitat să lupte cu Pesta Porcină Africană, spun liberalii.

Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor a depus, în plen, moţiunea simplă pe agricultură, intitulată „După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”.

„Din cauza incompetenţei şi a modului dezastruos în care a fost gestionată evoluţia pestei porcine africane, constatăm că România este ţara cea mai lovită de această epidemie. Pentru că s-a compromis pentru multă vreme de aici înainte creşterea porcului şi industria de profil din România, pentru că s-a atentat la siguranţa naţională şi la securitatea alimentară a românilor, pentru a opri acest dezastru, am fost nevoiţi şi obligaţi să depunem această moţiune”, a spus deputatul Adrian Oros.

Aflat vineri la Oradea deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca şi vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, i-a reproşat ministrului Agriculturii Petre Daea lipsa măsurilor pentru prevenirea, izolarea şi eradicarea pestei porcine africane.

„Autorităţile române, prinse în lupta cu justiţia, au uitat să lupte cu pesta porcină africană. Numai aici, în Bihor, au apărut 28 de focare şi peste 1.300 de porci au fost omorâţi”, a precizat Adrian Oros.

Învinşi de pestă

Harta evoluției PPA in Europa ne arată că România este țara cea mai afectată de această epidemie (70% din numarul focarelor din UE sunt înregistrate în România).

De profesie medic veterinar deputatul Oros a spus la Oradea că dezinteresul, ignoranța, lipsa asumării de responsabilități, bâlbâiala autorităților, tardivitatea aplicării unor măsuri, blocarea luării unor măsuri, ascunderea probelor , dezinformări ale opiniei publice, neimplicarea unor factori instituționali care aveau obligații legale în gestionarea crizei au generat haos și au condus la neîncrederea populației, a crescătorilor, a fermierilor și a tuturor celor afectați, în autorități și în măsurile luate de acestea.

„Toate aceste fapte au dus la răspândirea fulgerătoare a epidemiei cea mai rapidă difuzibilitate a virusului din UE, astfel încât în vreme ce în alte țări în care pesta porcină africană și-a făcut apariția cu doi ani de zile înainte de România, acestea au reușit să țină sub control focarele. În țara noastră, în doar trei luni s-a ajuns la peste 1.000 de focare în 13 judeţe”, a spus Oros.

Din cauza pericolului iminent al afectării exploatațiilor industriale, fapt confirmat ulterior, Comisia Europeană prin Decizia 709/2016 a introdus toate județele afectate direct în zona roșie de restricţie și carantină. România este singura ţară în această situaţie pentru că autoritățile române nu au putut prezenta garanții privind măsurile luate.

„Răspunderea exclusivă pentru această situație gravă este a Guvernului, care a scăpat din mână situația și a neglijat avertismentele timpurii, iar acum există pericolul ca Uniunea Europeană să introducă în zonă de restricție întreaga țară, cu repercusiuni economice devastatoare”, a spus deputatul.

Pentru că mulţi ani de acum înainte s-a compromise creşterea porcului producându-se pagube incomensurabile pentru bugetul de stat dar şi pentru că „s-a atentat la siguranţa şi securitatea alimentară naţională” liberalii cer demisia demisia ministrului Agriculturii Petre Daea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !