Cer fermitate Gărzii şi primarilor soluţii

1Comentariu
Cer fermitate Gărzii şi primarilor soluţii
ORADEA – Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului, s-a întâlnit ieri cu şefii autorităţilor pe ape şi mediu, în scopul capacitării acestora pentru un control mai eficient asupra felului în care se îngrijesc administraţiile locale de mediul înconjurător.

Varga i-a băgat în şedinţă pe Gheorghe Raţiu (Garda de Mediu), Călin Mocan (Agenţia de Protecţie a Mediului) şi pe Ioan Oprean (Direcţia Ape Crişuri). Au fost discutate trei probleme: gestionarea deşeurilor, calitatea apelor şi administrarea ariilor protejate.

„În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, doar 38 din cele 100 de primării bihorene au un sistem de colectare centralizat! În acest sens, am solicitat Gărzii de Mediu declanşarea unor controale. La acelaşi, capitol, am constatat şi faptul că Oradea nu are un punct pentru colectarea deşeurilor electronice. De asemenea, am constatat şi că în Oradea şi Bihor nu sunt locuri pentru depozitarea deşeurilor inerte (deşeuri care nu sunt supuse unor transformări fizice – n.r.)”, a arătat Varga, care a dezvăluit apoi că a cerut autorităţilor cu activitate pe mediu să aplice legea cu fermitate. Prefectul Mircea Ghitea i-a ţinut isonul demnitarei. „Am constatat că, în perioada 1 august – 31 decembrie, din cele 61 de contravenţii constatate de către Garda de Mediu, pentru 30 au fost date avertismente. Eu zic că acelea puteau fi şi amenzi. Cred că Garda de Mediu ar trebui să lase la o parte duhul blândeţii şi să treacă la aplicarea legii”, a atenţionat Ghitea.

„Să găsească soluţii”

Cum sunt primari care se plâng că nu li s-a prezentat nimeni la licitaţiile pentru preluarea serviciului de salubritate în comună sau oraş, Lucia Varga a venit cu ideea unui sprijin de la Consiliul Judeţean în acest sens, în timp ce prefectul Ghitea a ţinut să le atragă atenţia primarilor că au fost votaţi pentru a găsi soluţii. „Bihorul a fost împărţit la un moment dat în microregiuni tocmai pentru găsirea unor soluţii la nivelul întregii microregiuni! Se pot organiza licitaţii atât la nivelul comunei, cât şi la nivelul microregiunii! De ce, de exemplu, în microregiunea Aleşd s-au putut găsi soluţii pentru salubrizare şi în altele nu? De aia au fost primarii aleşi, ca să găsească soluţii. Altfel să se apuce de altceva!”, i-a muştruluit prefectul pe primarii „plângăcioşi”.

Calin Corpas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor