Cer modificarea sistemului de înregistrare a stupilor

Cer modificarea sistemului de înregistrare a stupilor
© Palestinian beekeepers collect honey at a farm in Rafah in the southern Gaza Strip...Palestinian beekeepers collect honey at a farm in Rafah in the southern Gaza Strip, April 9, 2013. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa (GAZA - Tags: SOCIETY)
De curând reprezentanţii apicultorilor s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii pentru a discuta mai multe subiecte legate de legislaţia privind creşterea albinelor.


Unul dintre subiecte a vizat şi sistemul de înregistrare şi verificare a stupilor, care, în prezent, se derulează cu dificultate, potrivit preşedintelui Romapis. Solicitarea apicultorilor a fost ca acest procedeu să se deruleze la nivelul stupinei şi nu a stupilor, aşa cum se întâmplă în prezent.

„Noi avem un sistem foarte greoi de identificare. Legislaţia europeană nu identifică de exemplu cutiile, ci stupina ca atare, iar variaţiile numărului de familie le raportează apicultorul de două ori pe an. La noi se dau nişte plăcuţe care se aplică pe cutii. Nu au nimic de-a face cu materialul biologic sau cu familia de albine. Sunt situaţii oarecum amuzante, când apicultorul, în cazul în care i-a murit o familie de albine, trebuie să se ducă să o radieze. La vânzare, nu se transfera numărul de identificare odată cu respectiva colonie de albine, ci se desfiinţează numărul. Prin acest mod nici nu se poate urmări o transabilitate a familiilor de albine”, spune Mircea Ciocan, preşedintele Romapis.

Reprezentantii apicultorilor cer ca verificarea stupilor să se facă la nivelul registrului agricol, iar identificare la nivel de stupină.

„Am avut propunerea, cu vot unanim, ca verificarea să se facă la nivel de registru agricol, deoarece acolo e ţinută evidenţa, iar identificarea să se facă la nivelul stupinei, nu a stupilor, aşa cum se face în toată Europa”, a mai spus preşedintele Romapis.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !