Cer treceri de pietoni denivelate lângă școli

De Cristina Ghilea
14Comentarii
Cer treceri de pietoni denivelate lângă școli
Prin consilierul local Kecse Gabriella și managerul public al Consiliului Județean, Szabo Jozsef, UDMR insistă că Primăria ar trebui să amenajeze treceri de pietoni denivelate în fața fiecărei unități școlare din Oradea.

Cei doi au ținut, luni după-amiază, o conferință de presă pe strada Tudor Vladimirescu, în fața școlii Szascvay Imre, unde joia trecută o femeie venită și își ia copilul de la școală a fost lovită pe trecerea de pietoni. Împreună cu Poti Csaba, președinte al asociației de părinți din școală, politicienii au prezentat și soluția temporară pe care o propun: dotarea cu stegulețe și panouri informative a trecerii de pietoni.

Consilerul local, cadru didactic la Szacsvay Imre, a arătat că școala depune astfel de cereri către Primărie încă din 2014, pe vremea când școala era pe strada Mihai Eminescu. Unele au rămas fără răspuns, cele mai recente promit o soluție într-un viitor mai degrabă incert.

„Adresele trimise nu au avut niciun rezultat. La ultima dintre ele, din noiembrie 2017, Primăria ne-a răspuns că solicitarea a fost analizată în Comisia pentru probleme de circulaţie. Aceasta a stabilit ca trecerea de pietoni să rămână semnalizată în continuare în acelaşi fel, urmând ca în proiectul tehnic privind circulaţia pe strada Plevnei dinspre noul pod peste Crişul Repede să fie reglementată şi situaţia ei”, a declarat Kecse.

Insistând că, pe fondul oboselii și agitației, șoferii, părinții și copiii pot fi neatenți în zona trecerii, Szabo consideră că nu se poate pune în balanță costul unei treceri denivelate cu prețul siguranței oamenilor. Până la o soluție acceptabilă din partea Municipalității, părinţii elevilor din şcoala Szacsvay au pus în practică un proiect pilot: la amebele capete ale trecerii de pietoni, pe stâlpii de iluminat, au plasat stegulețe cu benzi reflectorizante care să le atragă atenţia şoferilor. Mecanismul e simplu, pietonii iau steagul, îl ridică să-l facă vizibil pentru șoferi, și-l lasă pe stâlpul de peste drum, explică Poti Csaba.

Acesta a arătat că organizația de părinți a început adunarea de semnături pentru montarea de treceri denivelate sau semafoare cu buton în dreptul tuturor instituţiilor şcolare din Oradea.

Soluții de acest gen sunt deja funcționale la Liceului de Artă, pe Parcul Petofi, la Liceului Lucian Blaga sau la Şcoala Gimnazială Dacia. O astfel de denivelare a fost montată și la trecerea de pietoni din vecinătatea școlii Bălcescu dar, cu timpul, s-a deteriorat, la fel ca interesul municipalității pentru siguranța micilor pietoni.

Primăria: Vom analiza

În numele Primăriei, viceprimarul Birta Florin, coordonatorul Direcției Tehnice, apreciază că „dacă am da curs la toate solicitările referitoare la trecerile de pietoni, toate ar fi supraînălțate”. El recunoaște că Primăria a respins, anul trecut, cererea Școlii Szacsvay de a denivela trecerea de pe Tudor Vladimirescu, cu argumentul că strada e aglomerată iar viteza de rulare e mică. Ca dovadă a grijii Primăriei pentru pietoni, Birta a spus că nu mai departe de săptămâna trecută a fost acceptată cererea consilierului local Peto Dalma de denivelare a unuei zebre din Episcopia Bihor, pentru că aceasta era justificată.

„Și ca rezultat al interesului nostru pentru siguranța pietonilor, 2017 a fost primul an în care nu am avut accidente mortale pe trecerile de pietoni”, insistă viceprimarul.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor