Cercetatorii timisoreni atrag atentia la problemele Muresului

Cercetatorii timisoreni atrag atentia la problemele Muresului
Cercetatorii timisoreni atrag atentia la problemele Muresului
Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara a prezentat concluziile şi bilanţul unui proiect important pe care l-a realizat în parteneriat cu Universitatea din Szeged. După 2 ani de cercetare şi măsurători pe teren, specialiştii geografi au tras un semnal în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă bazinul inferior al Mureşului.

Punct final într-un proiect transfrontalier de 166.810 euro din fonduri europene. Secţiile de geografie de la Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea din Szeged şi-au unit forţele pentru a realiza un studiu complet şi complex asupra ceea ce a fost, ce este în prezent şi ce va fi în viitor cursul Mureşul.

Timp de doi ani cercetătorii români şi maghiari au lucrat în echipe comune şi au efectuat mai multe analize geoinformatice, geofizice şi hidrogeografice. Concluziile finale ale acestui proiect au fost prezentate vineri în cadrul unei conferinţe găzduite de sala Aula Magna şi în prezenţa partenerilor de proiect din Ungaria şi a mai multor factori de decizie şi specialişti din domeniu din judeţele Arad şi Timiş. Analizele au fost publicate şi pe site-ul proiectului, futumar.eu.

Cercetătorii timişoreni au dezvăluit că intervenţiile umane pe cursul Mureşului au generat şi amplificat unele procese nefavorabile ce pot afecta întreg ecosistemul. Exploatările de nisip şi pietriş provoacă cele mai mari probleme pe termen lung acestui râu, iar cercetătorii au primit promisiunea organelor abilitate că pe viitor aprobările vor fi acordate numai în condiţii speciale. Adică aşa cum se petrece şi în ţările din vestul Europei, Franţa, Germania, etc.

Odată avertizaţi asupra pericolelor rămâne de văzut cum vom şti să gestionăm problema Mureşului şi cum va arăta viitorul acestui râu. Pentru că ceea se întâmplă cu Mureşul se întâmplă cu toate cursurile de apă din vestul ţării…0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !