Cerere mai mică de paşapoarte

1Comentariu
Cerere mai mică de paşapoarte
ORADEA – Serviciul de Paşapoarte Bihor înregistrează o scădere a cererii de documente de călătorie în străinătate de la o medie de 150 pe zi, anul trecut, la 100-120 pe zi, după 1 ianuarie.

Principala explicaţie este că după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, românii se pot legitima şi cu cardul de identitate la graniţa a 24 de ţări membre UE. Însă şeful Serviciului de Paşapoarte Bihor apreciază că măsura înlocuirii paşapoartelor cu cardul de identitate la punctele de trecere a frontierei este prielnică doar pentru românii care călătoresc în UE în scop turistic.

„Deocamdată, românii mai au nevoie în Uniunea Europeană de paşaport pentru a-şi reglementa şederea pe o perioadă mai îndelungată. De asemenea, se cere paşaport şi copie după paşaport şi

la obţinerea unui loc de muncă. Dealtfel, avem zilnic între 40 şi 50 de cereri de eliberare de paşaport în sistem de urgenţă, cu taxă de 100 lei”, precizează comisarul Florian Butuc.

Pe de altă parte, şeful Serviciului de Evidenţa Informatizată a Populaţiei (SEIP) Bihor, Adrian Chiru, informează că a crescut cererea de carduri de identitate, de la o medie zilnică de 150 anul trecut, la circa 200 pe zi după 1 ianuarie.

Reamintim că de la 1 ianuarie, românii pot călători în 24 de ţări membre UE doar pe baza cărţii de identitate. Adică în Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Ungaria, Cehia şi Cipru. Suedia este singura care cere paşaportul, însă autorităţile române au cerut deja Suediei să accepte accesul românilor cu cardul de identitate.

Minorii care călătoresc în străinătate trebuie să prezinte la frontieră cartea de identitate dacă au peste 14 ani. Cei mai mici de 14 ani trebuie să aibă paşaport sau să fie trecuţi în paşaportul unuia dintre părinţi. Lucrurile se complică dacă minorii părăsesc ţara însoţiţi de un singur părinte sau de un tutore. „Atunci, pe lângă cartea de identitate sau paşaport, la controlul de frotieră trebuie prezentată o împuternicire legalizată la notar semnată de celălalt părinte că este de acord ca minorul să părăsească ţara”, declară subcomisarul Mircea Chiorean, purtător de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea.

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor