Cerere mare de locuri in crese

De Cristina Ghilea
1Comentariu
Creşa 3, cea mai căutată
Creşa 3, cea mai căutată
Creşa „belgiană” nr. 3 este cea mai căutată de orădeni, în ciuda plasării departe de oraş.

Care e cea mai căutată creşă din Oradea, unde e deficit de locuri în instituţiile pentru preşcolari şi ce e de făcut sunt doar câteva dintre problemele legate de gestionarea acestui sector.

„Cu toate strădaniile, ne confruntăm cu probleme pentru asigurarea locurilor în creşe. În consesn cu Primăria, am decis să încriem mai mulţi copii decât numărul de locuri, în virtutea tradiţiei că nu toţi cei înscrişi şi frecventează creşele”, spune Koncseck Zita, director Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO). Acesta spune că locurile ce se vor elibera cu plecarea copiilor în grădiniţe sunt departe de a acoperi cererea.

Oradea dispune acum de 12 creşe, cu o capacitate de 427 locuri, frecventate de 590 de copii. ASCO a înregistrat 655 de cereri dintre care 573 pentru septembrie 2012.

„Problema lipsei de locuri în creşe se simte cel mai acut în Nufărul şi-n Rogerius şi e de înţeles. Se vede clar din solicitările depuse. Aici se stabilesc cele mai multe familii tinere şi au nevoie de locuri pentru copiii mici”, precizează viceprimarul Biro Rozalia. Conform acesteia, pretenţiile părinţilor legate de creşă sunt să fie aproape de casă sau de locul de muncă şi calificarea personalului.

Particularităţi

Conform directoarei Koncseck, cea mai căutată dintre creşe e cea cu nr. 3, din Oncea, de pe strada Ion Alexei. Părinţii cu ceva dare de mână îşi duc acolo copiii din cele mai îndepărtate colţuri ale oraşului. „E o clădire nouă, impozantă, a cărei construcţie a fost finanţată de o fundaţie belgiană. Din acest fapt reies şi două particularităţi negative: nu se pot monta praguri şi mocheta este direct pe gresie”, zice directoarea ASCO.

Chiar în condiţiile crizei de locuri în creşe, viceprimarul Biro se declară împotriva limitării opţiunilor părinţilor exclusiv în funcţie de vecinătate, la cea mai apropiată creşă: „chiar dacă pentru administraţia locală ar fi mai uşor să limiteze opţiunile, cred că trebuie lăsată libertatea de alegere. Problema limitării, a creării direcţiilor forţate intervine când cheltuielile suplimentare o impun, dar deocamdată nu e cazul nostru”.

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor