Cereri pentru carduri de sănătate U.E.

Cereri pentru carduri de sănătate U.E.
Deva – Peste 300 de hunedoreni au încercat să-şi depună actele pentru obţinerea unui card european pentru asigurări de sănătate, însă au fost refuzaţi deoarece cererile se înregistrează numai începând cu 3 ianuarie 2007.

Hunedorenii care vor să plece în străinătate la câteva zile după Revelion au luat cu asalt sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara pentru a intra în posesia cardului european pentru asigurări de sănătate (CEAS) ca să nu mai fie nevoiţi să-şi facă asigurări medicale provizorii.

“Peste 300 de oameni au venit la sediul CJAS sau au telefonat în ultima săptămână pentru a obţine informaţii referitoare la CEAS. Mulţi dintre ei pleacă în străinătate la începutul anului viitor şi voiau să intre în posesia CEAS până atunci. Din păcate, cereri pentru eliberarea CEAS se iau numai din 3 ianuarie 2007. Cardurile vor fi eliberate la şapte zile de la depunerea cererii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, OvidiuBîndea.

Printre solicitanţi sunt studenţi care au burse în străinătate, însă majoritatea sunt persoane care muncesc ocazional şi care nu vor să plătească sute de mii de lei vechi pentru o asigurare provizorie valabilă câteva zile. Majoritatea celor care au ajuns la sediul CJAS Hunedoara sunt nemulţumiţi că nu pot intra în posesia CEAS în primele zile ale anului viitor.

“Am plătit taxă de urgenţă pentru buletin şi mi-a fost făcut în scurt timp. Am plătit taxă de urgenţă pentru paşaport şi, la fel, mi-a fost eliberat a doua zi. De ce nu se poate plăti taxă de urgenţă şi pentru acest card şi să-l am în 4 ianuarie când plec în străinătate?”, a afirmat unul dintre solicitanţii de CEAScare a fost sfătuit să se întoarcă la CJAS în data de 3 ianuarie 2007 să depună cererea.

CEAS va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi va înlocui asigurarea medicală obligatorie pentru cei care călătoresc în afara graniţelor.

Cardul va avea o valabilitate de şase luni şi se va putea obţine, la cerere, de către orice asigurat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care nu are datorii la stat.

“Asiguraţii care vor opta pentru acest card vor avea asigurată asistenţa medicală pentru accidente, leşinuri şi alte servicii medicale urgente. Cardul va costa numai 1 euro şi se va elibera de către CJAS în baza unei cereri. Cetăţenii care vor pleca în excursie nu vor mai fi obligaţi să îşi facă asigurări medicale pentru care să plătească zeci de RON, pentru că statul le va pune la dispoziţie aceste carduri individuale”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase