Cerificate de producători nelegale

: În cazul constatării de nereguli se pot aplica sancţiuni Nicolae Hodişan
: În cazul constatării de nereguli se pot aplica sancţiuni Nicolae Hodişan
101 primării au fost verificate privind modul de eliberare a certificatelor de producători agricoli.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şiDezvoltare Rurală au luat la puricat modul în care primăriile din judeţ au eliberat certificatele de producători agricoli. Neregulile nu au contenit să apară. La cele 101 primării verificate în perioada 18 ianuarie – 8 februarie 2010, organele de control au descoperit cazuri în care au fost eliberate certificate de producător agricol fără a exista cererea solicitantului şi nici procesul verbal de constatare a conformităţii în teren. Cererile privind eliberarea certificatelor de producător agricol şi procesele verbale de constatare a conformităţii în teren erau întocmite pe grupe de produse fără dată şi fără a fi specificate suprafeţele şi culturile agricole existente, lipsind numele persoanelor abilitate să facă verificarea în teren.

„De asemenea, în registrul special de înregistrare a certificatelor de producător au fost găsite cazuri de înregistrare pe an calendaristic, contrar prevederilor legale prin care se impune înregistrarea pe an agricol, care începe la 1 iulie a anului şi se încheie la data de 30 iunie a anului următor”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul coordonator al DADR Bihor. Au fost identificate şi situaţii în care persoane care nu au domiciliul în gospodăria solicitantului au fost trecute ca membrii ai gospodăriei, iar unele certificate de producător erau vizate pe două trei trimestre în avans, sau pe tot anul, deşi, în mod legal, viza se acordă trimestrial prin aplicarea stampilei şi semnăturii primarului.

Verificările continuă

 „Toate primăriile verificate au fost avertizate în scris menţionând-se obligaţia respectării prevederilor legale privind procedura de eliberare a certificatului de producător agricol”, a concluzionat Nicolae Hodişan.

Sub lupa inspectorilor DADR vor intra în perioada următoare administraţiile pieţelor agroalimentare din judeţ. Se va verifica dacă acestea îşi respectă obligaţiile privind înregistrarea producţiilor agricole în registrul special pentru evidenţa producătorilor şi comercianţilor, precum şi altor obligaţii ce le revin. „În cazul constatării de nereguli se pot aplica sancţiuni atât primarilor cât şi administratorilor de pieţe cuprinse între 500 şi 10.000 lei”, a punctat şeful DADR.

Simoana Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !