Cerşetoria ca o afacere

15Comentarii
Cerşetoria ca o afacere
ORADEA - În ultimii ani, burgul de pe malurile Crişului a devenit un soi de Mecca pentru cerşetorii din tot Bihorul şi chiar şi din judeţele învecinate. Porţile Gării Mari a Oradiei „aruncă” pe „piaţă” în fiecare zi cerşetori de toate vârstele, hotărâţi să câştige mila şi, o dată cu ea, bunăvoinţa pecuniară a orădenilor.

Desigur, cerşetorilor de import li se adaugă şi cei autohtoni, cu vârste din ce în ce mai fragede. Şi, aspect important, printre aceştia se află şi copii români, trimişi la cerşit de cine ştie cine!

Exploatarea minorilor de către reţele de cerşetorie organizată pare să fie fost finalmente conştientizată şi de către municipalitate, care, împreună cu Poliţia, Jandarmeria şi Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului anunţă acum un plan ce vizează combaterea cerşetoriei agresive, a cerşetoriei organizate şi a cerşetoriei infantile.

Campanie anti-cerşetorie

Ieri, echipe mixte ale instituţiilor implicate i-au ridicat pe cerşetorii care-şi făceau veacul prin oraş, ducându-i la Centrul de pe strada Digului.

Câteva zeci de cerşetori, majoritatea de etnie rromă, au fost „deranjaţi” ieri din culcuşurile pe care şi le-au amenajat în Parcul 1 Decembrie (!), în zona Pieţei Decebal şi pe strada William Shakespeare. De altfel, strada Shakespeare a devenit de-a lungul anilor o destinaţie favorită a boschetarilor, care în perioadele reci de peste an se adăposteau sub conductele supraterane cu apă caldă, amplasate pe marginea străzii cu pricina.

Cerşetorii, în număr de 39, potrivit Primăriei, au fost ridicaţi şi duşi la Centrul Social de Urgenţă de pe Strada Digului. „Acolo au fost identificaţi de către organele de poliţie şi lucrătorii din domeniul social. Un minor a fost dus la Centrul de Protecţia Copilului, iar o mamă cu doi copii la Centrul Maternal.

Cerşetorii care dormeau în Parcul 1 Decembrie au fost duşi la Azilul de Noapte, iar parcul a fost igienizat de către lucrătorii RER Ecologic Service. Totodată, zona Pieţei Decebal şi strada Shakespeare, unde vieţuiau cerşetori, au fost igienizate”, ne informează Departamentul de Comunicare al Primăriei.

Cerşetorii depistaţi a fi din alte localităţi au fost conduşi până la gară, acolo fiind predaţi Polţiei Transportul Feroviare, care i-a trimis în localităţile de domiciliu.

Nu daţi bani cerşetorilor!

Primăria susţine că acest tip de acţiuni vor continua de acum în fiecare zi, la diverse, „ a nu putea fi anticipate de către persoanele vizate”. Instituţiile implicate în combaterea cerşetoriei fac apel la cetăţeni pentru a nu mai încurajeze această activitate ilegală prin oferirea de bani cerşetorilor „deoarece problemele sociale ale acestor oameni nu vor fi rezolvate, ci doar agravate în acest fel, mulţi dintre ei fiind exploataţi în reţele de cerşetorie organizată”. Practic, de cele mai multe ori, oferind bani cerşetorilor, în special minorilor, îi îmbogăţim practic pe samsarii acestei veritabile afaceri.

O dată „curăţaţi” din Parcul 1 Decembrie şi din alte zone din oraş, o parte dintre cerşetori s-au refugiat la Podul Intelectualilor. Dacă într-o zi obişnuită în zona podului dai de 2-3 cerşetori, ieri puteai depista lejer 7-8 astfel de persoane…
Călin Corpaş15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor