Cerşetoria, mijloc de trai

1Comentariu
Cerşetoria, mijloc de trai
REŞIŢA – De cele mai multe ori, foamea şi frigul pot împinge oamenii să facă lucruri la care altă dată nu s-ar fi gândit. Cei mai nevoiaşi dintre reşiţeni pot fi zăriţi în jurul marilor magazine.

Ei preferă locurile mai aglomerate, poate printre atâta lume se vor găsi şi oamenii de bine care să le arunce, dacă nu mai mult, măcar o privire caldă. În ultima perioadă au fost depistaţi, pe raza municipiului, 12 adulţi, dintre care şapte nu aveau domiciliul stabil în Reşiţa, şi 23 de minori.

Adulţii care nu prezintă semne clare de incapacitate de muncă sunt sancţionaţi, nu însă şi cei care suferă într-adevăr de un handicap fizic. Pentru că legea interzice sancţionarea lor.

Minorii în staradă

Cele mai grave sunt cazurile în care minorii sunt trimişi la cerşit, de către părinţi. În zona Victoria, la parterul bazarului, poţi întâlni copii cu micuţi în braţe. Fete de opt-nouă ani, care îşi ţin în braţe frăţiorii mai mici, pentru a înduioşa trecătorii.

Copii sunt cei care au cea mai mare nevoie de protecţie, dar totul se învârte într-un cerc vicios. Poliţia de proximitate identifică minorii, sancţionează părinţii pentru nesupraveghere şi conduce minorii la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Aici, copii sunt consiliaţi alături de părinţii lor, însă se întoc la locul lor preferat, pe stradă.

Cerşetorii moderni

Pentru că totul în jur are o tentă de nou, unii cerşetori şi-au găsit metode mai moderne şi elegante de a obţine bani. Aceştia intră în cafenele, pizzerii şi îţi aşează pe masă un bilet pe care scrie cam aşa: „Sunt un copil surdo-mut. Ajutaţi-mă cu 0,5 sau 1 leu.“ 

Asemenea metode te lasă fără reacţie, mai ales că bileţelul este frumos tipărit la calculator. Referitor la acest fenomen, agentul şef, Ion Obeşterescu, din cadrul Poliţiei de Proximitate, ne spunea: „Poliţia va avea în vedere ca pe viitor, acest fenomen să fie eradicat.“ Sperăm să şi reuşească.

Anca Preda1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor