Cerşind după vedere

3Comentarii
ORADEA – Se întâmplă la fel de ani de zile. Bolnavii din întregul judeţ, care şi-au plătit în mod conştiincios contribuţia la stat pentru sănătate, se află într-o situaţie extremă.

Pentru că fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor au fost destul de mici, bolnavii de cataractă care au fost nevoiţi să-şi facă o cerere pentru decontarea unui critalin, au aşteptat ani la rând după el, pe liste  interminabile. Această aşteptare este plătită însă în multe cazuri cu propria vedere. „Anul trecut am avut în jur de 600 de operaţii de cataractă. Săptămânal avem în jur de 15 intervenţii chirurgicale. Puţini sunt cei care riscă să aştepte după un critalin pe listele CAS-ului. Deşi mulţi fac eforturi materiale considerabile, plătesc totul din propriul buzunar. Asta pentru că pot apărea complicaţii precum glaucoame secundare, pierderea percepţiei luminoase, moment în care este prea târziu pentru operaţie”, susţine dr. Liana Spineanu, medic şef al Secţiei de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Şi preţul nu este deloc mic. Costul unui cristalin diferă în funcţie de calitatea lui, între 2 şi 12 milioane de lei vechi, preţ la care se adaugă apoi şi valoarea materialelor folosite. „Un bolnav ajunge să scoată din propriul buzunar între 7 şi 15 milioane de lei vechi. Pe mulţi chiar nu-i mai interesează acest fapt, vederea fiind un lucru extrem de preţios”, adaugă dr. Spineanu.

 

Listele CAS-ului

Pentru a ajunge să intre în posesia unui cristalin decontat de CAS, un pacient trebuie să-şi întocmească un dosar cu actele aferente şi împreună cu o cerere să le depună la sediul CAS, aşteptând apoi decizia de acceptare sau refuz. „În prezent avem pe lista de aşteptare 147 de pacienţi, care şi-au depus cererile în 2005 şi 2006. Anul trecut CAS a emis un număr de 109 deciziii favorabile. Cum fondurile alocate în acest an s-au mărit destul de mult comparativ cu anii precedenţi, sperăm ca de acum înainte să onorăm aproape toate cererile şi să nu mai existe liste de aşteptare”, susţine Oana Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor. Însă asta nu e tot. Bolnavilor de cataractă, potrivit normelor de aplicare ale contractului-cadru, li se decontează cristalinul cel mai ieftin, la preţul de referinţă, care este de 2.408.000 lei vechi. Dacă pacientul doreşte unul de calitate, atunci el va fi nevoit să plătească diferenţa dintre preţul decontat şi cel al pieţei. În cazul în care pacientul solicită decontarea cristalinului post-operator, nu mai are nici o şansă să obţină vreun ban.

Potrivit spuselor medicilor, există bolnavi care au primit aprobare pentru cristalin din partea CAS după 2 sau chiar 3 ani de aşteptare. „Am avut o pacientă din Aleşd care a aşteptat 4 ani de zile, iar alta a primit aprobarea chiar astăzi (n.r. – ieri), după doi ani de zile”, ne-a mărturisit dr. Mihaela Man, medic primar oftalmolog. Dr.Man susţine că există cazuri când pacientul nu mai are răbdare şi se operează, acceptul pentru decontare sosind după intervenţia chirurgicală.

 

Nu şi-a riscat viaţa

Maria Lazăr, o pensionară de 61 de ani din Oradea nu s-a încumetat să se înscrie pe listă. „Ce să mai aştept când vederea mea era atât de slabă încât mă împiedicam pe stradă. O dată era să mă calce şi o căruţă. Am avut cataractă la ambii ochi. În trei luni am suferit patru operaţii. Două la Fundeni, în Bucureşti şi două aici, la Oradea. Ultima am avut-o vineri, la ochiul stâng. Am vrut să mi se pună un critalin de cea mai bună calitate. Nu m-a interesat că am plătit în jur de 15 milioane de lei vechi”, ne spune încântată Maria Lazăr. Suferind de diabet şi fiind şi cardiacă, dorinţa ei cea mai mare este de a-şi vedea cu proprii ochi nepoţii căsătoriţi. Şi acum este fericită că dorinţa i se va împlini.

În situaţia ei se află alte sute de pacienţi, iar pe an ce trece aceştia sunt tot mai tineri. Fiecare e convins însă că o dată cu intrarea României în UE, condiţiile se vor schimba. „În Ungaria pentru o operaţie de cataractă se alocă 600 de euro. În alte ţări, deşi sunt şi acolo liste de aşteptare, durează doar câteva luni, intervenţia fiind apoi suportată de stat”, conchide dr. Spineanu.

Viorica Borz3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor