Certificat energetic din luna martie

7Comentarii
Majoritatea clădirilor vechi sunt încadrate în clasele C şi D
Majoritatea clădirilor vechi sunt încadrate în clasele C şi D
Certificatul energetic va fi valabil zece ani şi se eliberează de către auditori energetici autorizaţi.

Începând cu luna martie 2010, blocurile care se vor vinde vor trebui să aibă certificat energetic. Asta în situaţia în care, Guvernul aprobă Ordonanţa propusă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Miercuri, 3 februarie, reprezentanţii MDRT s-au întâlnit cu cei ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, Asociaţiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociaţiilor de Proprietari HABITAT, Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România şi profesori ai Facultăţii de Instalaţii din Bucureşti, pe tema introducerii certificatelor energetice pentru clădiri, potrivit unui comunicat al MDRT.

Cu acest prilej s-a discutat despre reintroducerea obligativităţii existenţei certificatului energetic în tranzacţiile imobiliare. În acest sens, în perioada următoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodată, centrele universitare care organizează cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza şi cursuri de iniţiere în folosirea acestor programe. În prezent, în judeţul Bihor sunt atestaţi pe specialitatea construcţii 17 auditori energetici.

Certificat energetic

„Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie”, se precizează în comunicat. De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2/an. În acest context, este de menţionat că ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2an şi a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

D.B.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor