Certificatele de naştere se eliberează la Maternitate

Certificatele de naştere se eliberează la Maternitate
La parterul Maternităţii Oradea s-a deschis un birou de înregistrare a naşterilor, ce scuteşte de alte drumuri la Primărie.

De miercuri funcţionează la Maternitatea Oradea un birou de Stare Civilă, ce eliberează certificate de naştere. Mai mult, părinţii care nu au domiciliul în Oradea vor primi tot aici adeverinţa (negaţia) din partea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO). Prin aceasta se certifică faptul că părinţii nu au depus cerere aici, în vederea acordării alocaţiei pentru copii nou-născuţi (230 de lei – se acordă, o singură dată, până la cel de-al patrulea copil). Aşadar, părinţii din judeţ vor putea pleca direct către casele lor, nefiind nevoiţi să mai treacă şi pe la primăria din localitatea lor de domiciliu. Orădenii, însă, vor trebui să solicite la ASCO drepturile aferente nou-născutului.

Birou pentru „uituci”

Prin această măsură, municipalitatea încearcă să coboare la minimum numărul de nou-născuţi neînregistraţi, care „se pierdeau” până acum pe traseul Maternitate – Primărie. Acest lucru l-a subliniat şi viceprimăriţa Rozalia Biro, care a ţinut să amintească totuşi că iniţiativa a aparţinut primarului Bolojan.

„Dorim să întărim relaţia medic – pacient. Şi eu sunt mamă şi când eram însărcinată mergeam şi la Debreţin şi aici, la Maternitatea Oradea. Am decis însă să nasc aici datorită legăturii pe care o aveam cu medicul. Aceasta deşi clinica din Debreţin era mai bine dotată. Până acum trebuia să iei de la Maternitate actul constatator al naşterii, să te duci la Primărie, să stai trei ore la rând şi între timp trebuia să-i duci şi un compot proaspetei mame. Prin acest birou, îl constrângem să-şi înregistreze copilul şi pe cel care uita până acum să mai facă drumul şi la Primărie”, a spus Rozalia Biro.

În primă fază, până vineri, orarul ghişeelor Stării Civile de la Maternitate va fi de la 7:30 la 15:30. După aceea se va regulariza un orar permanent, axat pe două ore de primire a cererilor, patru ore de procesare a lor şi două ore pentru eliberarea documentelor. Biroul va fi deservit  de către doi ofiţeri de Stare Civilă şi de doi funcţionari de la spital.

De la începutul anului şi până acum, la Maternitatea orădeană s-au înregistrat 1.511 naşteri, cu o medie de 20-30 pe zi.

CĂLIN CORPAŞ0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !