CET putea ramane pe lignit

Reactualizat la:
"Trebuia să ne încadrăm în suma de finanţare” Ilie Bolojan
"Trebuia să ne încadrăm în suma de finanţare” Ilie Bolojan
CET Oradea se putea reabilita pe bani europeni şi dacă rămânea pe cărbune, la fel cum au procedat alte trei oraşe. Pe 22 iunie primarul Oradiei a semnat la sediul Ministerului Mediului contractul de finanţare pentru „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”.

Proiectul de 77 milioane de euro va fi cofinanţat de Uniunea Europeană (50%), Bugetul de Stat (45%) şi Consiliul Local Oradea (5%). După cum a recunoscut şi primarul Ilie Bolojan, marele dezavantaj al proiectului este preţul mare al gazului faţă de cărbune. Iată însă că pe aceaşi schemă de finanţare POS Mediu – Axa 3, termocentralele Timişoara Est, Govora şi Iaşi au primit fonduri europene similare, rămânând pe cărbune.

„După momentul Fukushima, tehnologiile curate de ardere a cărbunilor sunt din nou în atenţia investitorilor”, declara recent şeful CET Govora, Ludovic Zelici. Practic, Timişoara, Govora şi Iaşiul au preferat să folosească mare parte din fonduri pentru instalaţii de desulfurare, în timp ce Oradea a optat să cheltuiască pentru reabilitarea a 12,7 km de magistrale de transport.

Evoluţia preţului gazului va arăta dacă nu era mai bine ca Oradea să fi găsit altă finanţare pentru magistrale, dar să fi marşat în continuare pe lignit.

Deşi nu are cărbune în vecinătate, ca Oradea, Iaşiul s-a ferit să treacă pe gaz din cauza preţului său exploziv.

Oradea. Prin POS Mediu, Axa 3, şapte termocentrale din ţară vor fi reabilitate cu fonduri totale de 450 milioane de euro pentru a se conforma normelor europene de mediu. Este vorba de Iaşi-Holboca, Bacău, Timişoara Est, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Oradea şi Focşani.

Însă dacă iniţial edilii orădeni au acreditat ideea că CET putea prinde finanţarea europeană doar trecând pe gaz, iată că la Iaşi, Timişoara şi Govora s-a rămas pe cărbune, după cum a afirmat public, zilele trecute, directorul CET Govora, Ludovic Zelici.

„Jumătate din energia consumată provine din termocentrale. Acum este la modă energia eoliană şi mulţi speră ca în zece ani aproape toată energia electrică să provină de la aceste aşa zise mori de vânt. Dar şi până acum existau mulţi care vedeau salvarea energetică a lumii prin tehnologia centralelor nucleare. Lanţul de evenimente de la centrala japoneză de la Fukushima a stins şi această ultimă speranţă, demonstrând că Cernobâl 1986 n-a fost doar o întâmplare. Dar Fukushima a fost şi momentul de reevaluare a soluţiilor clasice de producere a energiei, aşa încât, în prezent, tehnologiile curate de ardere a cărbunilor sunt din nou în atenţia investitorilor”, a declarat Zelici pentru revista Capital.

Cu desulfurare

Condiţia rămânerii pe cărbune a celor trei termocentrale fost achiziţionarea unor instalaţii de desulfurare a căror cost, ce-i drept, ajunge la zeci de milioane de euro.

În condiţiile în care directorul Direcţiei Managent Proiecte cu Finanţate Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, Marcel Boloş, este în concediu de odihnă, i-am solicitat ieri primarului Bolojan să comenteze oportunitatea trecereii CET Oradea pe gaz . Aceasta în timp ce Iaşiul, care şi-a adus în ultimele ierni cărbune din Columbia, Africa de Sud sau Rusia, s-a ferit să treacă pe gaz.

„În Master Planul întocmit de ISPE ni s-au oferit variante. Pentru decizia finală au fost considerente de conformare la normele de mediu dar şi considerente economice. Trebuia să ne încadrăm în suma de finanţare aprobată iar o instalaţie de desulfurare ar fi fost foarte costisitoare. Marele avantaj este că după instalarea noii centrale pe gaz nu o să mai vedem nici fum nici cenuşă de care se plâng, pe bună dreptate, locuitorii zonei metropolitane”, ne-a declarat Ilie Bolojan.

Fără subvenţii centrale

Întrebat cum vor suporta orădenii tarifele după trecerea pe gaz, edilul-şef ne-a răspuns: „Din păcate, ecologizarea costă. Iar întretimp a apărut şi decizia Guvernului de a stopa subvenţiile pentru căldură, cu excepţia cazurilor sociale. Vom vedea ce înseamnă «nevoiaşi» pentru Guvern şi apoi vom regândi strategia de subvenţii locale pentru termie. Sperăm să ducem la bun sfârşit un proiect mai amplu pentru utilizarea energiei geo-termale ca să putem menţine preţul Gigacaloriei la un nivel rezonabil”.

Mai notăm că din 11 iulie, CET Oradea îşi va trece producţia temporar pe gaz, pentru a-şi putea repara furnalul principal. În condiţiile în care perioada pentru reparaţii este estimată la două săptămâni, CET Oradea a comandat gaz în valoare de circa un milion de euro de la Distrigaz. Aceasta deşi vara produce doar apă caldă menajeră, nu şi agent termic.

Cristian Horgoş

CET trece temporar pe gaz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !