CET-ul este pregătit de start

CET-ul este pregătit de start
Oradenii beneficiari de încalzire centrala nu trebuie sa-si faca griji pentru confortul lor termic din aceasta iarna. CET-ul a facut toate preparativele pentru a putea începe, în cursul acestei luni, furnizarea agentului termic.

Conform spuselor directorului tehnic al SC Electrocentrale SA, Daniel Francisc, au fost finalizate reviziile si reparatiile la schimbatoarele de caldura, iar în 27 septembrie s-a efectuat proba hidraulica a retelei primare. „De luni a început umplerea retelelor secundare, aproape jumatate fiind deja umplute”, ne-a declarat Daniel Francisc. Conditia pentru ca CET-ul sa dea drumul la caldura este ca în trei nopti consecutive temperatura sa fie sub 10 grade Celsius. În medie multianuala, acest lucru se întâmpla în jurul datei de 15 octombrie. S-a dublat


Termocentrala are pe stoc 190.000 t de lignit si 7.000 t de pacura, spune directorul tehnic. Necesarul pentru sezonul rece este estimat la 800.000 t de carbune si 8-10.000 t de pacura. Pe lânga acestea, CET-ul va mai consuma vreo 50 milioane mc de gaz metan. În sezonul rece care bate la usa, gazul va reprezenta aproximativ 20% din necesarul de combustibil al termocentralei oradene, un procent considerabil mai mic decât în anii precedenti.

Pierderea de teren a gazului în detrimentul carbunelui se explica prin faptul ca în decurs de trei ani pretul gazului s-a dublat. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, CET-ul va fi însa nevoit sa renunte la carbune, pentru a se conforma normelor de protectia mediului.

Pengo Zoltan