CET vinde „aer” pentru păcură

1Comentariu
Pentru a-şi asigura păcura, CET îşi vinde drepturile de poluare, cu riscul răscumpărării majorate.

Deşi în urmă cu o săptămână directorul SC Electrocentrale SA, Dragoş Gligor şi primarul Ilie Bolojan anunţau că CET va apela la un împrumut pentru achitarea contravalorii păcurii necesare pentru asigurarea căldurii din calorifere – până la începutul anului când vor începe încasările – aşa numitul împrumut este doar vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.  Propunerea a ajuns ieri pe masa consilierilor locali, reuniţi în şedinţa ordinară, care au aprobat în unanimitate măsura gândită de conducerea CET.

Cu răscumpărare

Conducerea societăţii vrea însă să le răscumpere în martie anul următor. „Vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, de care CET dispune în prezent, prezintă riscul că, dacă ulterior nu se vor putea răscumpăra titlurile portofoliul va trebui reconstituit de pe piaţa liberă ceea ce ar putea aduce costuri majorate”, se arată chiar în raportul de specialitate întocmit de specialiştii CET.

În plus, preţul de răscumpărare ar putea fi mult crescut faţă de cel actual. Societatea deţine în prezent 680.000 de certificate, care ar putea fi vândute cu preţuri cuprinse între 0,5 şi 30 de euro pe certificat, la bursele de tranzacţionare specializate, preţul estimat pentru prezent fiind de 14 euro.

„Dacă nu luăm acum aceste măsuri, în două săptămâni, cel mult o lună se opreşte căldura în tot oraşul. Practic este un împrumut. În acelaşi timp semnăm două contracte: unul de vânzare şi altul de răscumpărare. Până acum avem două oferte, dar vom mai căuta în aceste zile şi alte posibilităţi, documentele urmând să stipuleze preţul de răscumpărare”, a declarat Dragoş Gligor.

În acest fel, CET va reuşi să achite 6.000 de tone de păcură, la un preţ estimat de 10 milioane de lei. La licitaţia organizată de CET în acest sens, singura firmă participantă a fost Petrom, care vrea plata în avans. Având în vedere că necesarul lunar este de 2.000 de tone, cantitatea care ar putea fi achiziţionată ar ajunge pentru doar trei luni: noiembrie, decembrie şi ianuarie. Situaţie la limită pentru CET: o nouă cantitate ar putea fi achiziţionată pentru a doua parte a sezonului rece, cel mai devreme în ianuarie, când potrivit estimărilor societăţii, ar începe încasările de la populaţie, pentru încălzire.

Am mai vândut

Tot pentru a putea cumpăra combustibil, CET Oradea a mai vândut în ianuarie 500.000 de certificate de emisii de CO2 la aproape 12 euro bucata, obţinând astfel aproape şase milioane de euro. Atunci, primarul Bolojan argumenta că cele 500.000 de certificate sunt un surplus pentru CET în condiţiile economisirii a 100.000 de certificate pe an, prin anveloparea termică a blocurilor şi prin reabilitarea magistralelor şi punctelor termice.

Mălina Pop

CET îşi automatizează punctele termice1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor