Cetatea, centru multicultural european

1Comentariu
Cetatea, centru multicultural european
ORADEA – Muzee, stradă a breslelor, ateliere meşteşugăreşti, cafenele şi cluburi, toate în Cetatea Oradea. Cetatea Oradea a obţinut de curând opt milioane de euro pentru reamenajarea şi transformarea într-un complex cultural-turistic, de talie europeană.

Proiectul „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic”, a primit avizul favorabil din partea Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC) Nord-Vest, de la Bistriţa-Năsăud. Opt corpuri de clădire ale Cetăţii Oradea urmează să fie reabilitate, având o suprafaţă de 13,5 ha. Valoarea totală a proiectului este de 34.600.000 lei.

„Contribuţia proprie a municipalităţii în ceea ce privesc aceste lucrări, va fi de 2%. Restul de bani, de 15%, provin din fonduri guvernamentale şi nerambursabile”, declară viceprimarul Biro Rozalia.

Peste şase ani

Proiectul se întinde pe o perioadă de şase ani, din care timp de patru ani se vor face cercetări şi descărcări de sarcini arheologice.

Pentru a fi un punct de atracţie a turiştilor, în Cetate se va amenaja un Muzeu al Cetăţii, un Muzeu al Pâinii, un Lapidarium şi spaţii expoziţionale. Una din clădiri va fi transformată în Biblioteca Cetăţii, iar în vecinătatea acesteia se vor afla cluburi, cafenele, un cinematograf şi un restaurant medieval, unde vor putea fi degustate produse tradiţionale. Tot legate de tradiţii, vor fi şi centrele de promovare a produselor meşteşugăreşti: ateliere de prelucrare a metalelor, de tâmplărie, olărit, lăcătuşerie, sticlărie şi de restaurare.

„Cele trei mari obiective sunt legate de modernizarea Cetăţii Oradea, lucrările de infrastructură, sub formă de inel în jurul Cetăţii şi de raze, în număr de patru, în interiorul acesteia. Al treilea obiectiv major se referă la realizarea Teatrului de Vară, din Bastion”, spune Biro Rozalia.

Proiectul prevede organizarea anuală în Cetate a cel puţin două festivaluri şi a 20 de activităţi culturale, fapt ce va creşte interesul orădenilor faţă de acest monument. De asemenea, modernizarea are în vedere şi crearea a 120 de noi locuri de muncă. Nici parcurile şi zonele de agrement din Şanţul Cetăţii nu sunt lăsate de-o parte. Acestea vor fi reabilitate prin proiecte finanţate de Administraţia Fondului de Mediu. Se are în vedere realizarea unui parc tematic şi a unui parc dendrologic, în valoare de 1,5 milioane lei.

Până în 2015, se prognozează triplarea numărului de turişti ai Cetăţii Oradea şi prelungirea sezonului turistic de iarnă.
Carmen Brehoi1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor