Cetatea Deva este în lucru

11Comentarii
Cetatea Deva este în lucru
DEVA – Primele semne vizibile ale proiectului de reabilitare a Cetăţii Deva au apărut în aceste zile. Dacă până acum lucrările demarate au trecut aproape neobservate, acum sunt vizibile schelele care se ridică pe zidurile monumentului.

Iniţiativa de reabilitare a Cetăţii Devei aparţine Primăriei Deva, proiectul fiind 50 la sută finanţat printr-un proiect Phare. Diferenţa provine din credite contractate de Consiliul Local Deva. Valoarea totală a proiectului este de 50 de milioane de lei. Cetatea Deva, monument istoric atestat din anul 1269, va intra în procesul de reabilitare şi integrare în circuitul turistic internaţional, prin parcurgerea a două etape.

 

Prima dintre ele a fost programată să înceapă în luna august 2007. Ea a cuprins săpăturile arheologice prealabile şi pregătirea drumului de acces în Cetate. “În aceste zile constructorul montează schele pe zidurile monumentului în vederea demarării lucrărilor de conservare a acestora şi, implicit, a elementelor de epocă existente” a precizat primarul Devei, Mircia Muntean.

 

Proiectul cuprinde reabilitarea Sălii Cavalerilor, Mormântului lui David Francisc, va fi amenajat un parc pentru copii, o patiserie, un restaurant panoramic şi alte puncte de atracţie turistică. Conform celor declarate de primar, modelul acestei transformări este Cetatea din Râşnov. Totodată va fi amenajat un drum de acces şi o parcare. Amenajarea parcării şi construirea unui drum de acces au fost două din punctele „fierbinţi“ ale disputei ce a durat circa doi ani, dintre municipalitate şi Academia Română pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. În cele din urmă s-a ajuns la înţelegerea ca parcarea să fie construită în afara zonei istorice protejate. Se estimează că lucrările de reabilitare a Dealului Cetăţii se vor încheia în anul 2009 .

Sanda Bocaniciu11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor