Cetatea Devei – viitor Mall cultural

9Comentarii
Cetatea Devei – viitor Mall cultural
Deva – Un proiect considerat măreţ de cei care au pus umărul la realizarea lui, cel de reabilitare, conservare şi restaurare a Cetăţii Devei, a fost prezentat, vineri, într-o expoziţie la Casa de Cultură „Drăgan Muntean” Deva. 

Acesta a fost denumit generic „Cocoon Club”. „Un astfel de proiect este o mare încercare, iar pentru realizarea lui au fost obţinute 490 de miliarde de lei vechi. Artizanii viitoarei opere, cu un aspect derutant pentru ochiul deveanului obişnuit să observe Cetatea ca pe un monument istoric format din ruine, au prezentat Cetatea ca pe o oază extrem de modernă!

Vechile ziduri vor fi protejate cu acoperişuri avangardiste, iar interiorul monumentului va fi ocupat de o construcţie ce simbolizează un cocon. Fondurile obţinute provin dintr-un împrumut intern al Consiliului Local Deva (200 miliarde de la Eximbank) şi unul extern, prin intermediul Guvernului României (290 miliarde de la Banca Mondială).

La realizarea obiectivului propus, de reabilitare a Cetăţii Deva, au pus umărul administraţiile locală şi judeţeană, arhitecţii şi constructorii hunedoreni, Guvernul României şi, nu în ultimul rând, studenţi de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti, care au realizat proiecte şi machete ale Cetăţii reabilitate, a fost dezvăluit public, în 19 ianuarie.

Momentul a fost planificat de Primăria Deva, SC Asar Grup SRL Deva, Universitatea bucureşteană şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, care au organizat expoziţia „Cetatea Devei – prezent şi viitor”. Proiectele şi machetele sunt expuse în Foişorul Casei De Cultură „Drăgan Muntean” Deva, până în 18 februarie. Toată acestă zbatere pentru punerea în practică a unei idei cutezătoare a fost motivată de primarul Mircia Muntean: „nu oricând ai o şansă să poţi reabilita un sit istoric şi, totodată, să-l faci viabil, chiar productiv”. Proiectul care a ieşit câştigător face parte dintr-un număr de 30 de proiecte ale studenţilor de la facultatea bucureşteană, şi este semnat de Mircea Stroescu.

Prezentarea lucrării, numită „Cocoon Club”, şi a machetei aferente, a stârnit mare curiozitate printre cei prezenţi. Părerile ce s-au auzit spun totul despre realizarea tânărului viitor arhitect: „este ceva ca în filmele ce prezintă viitorul îndepărtat, ceva ce nu mai poţi spune că este cetatea noastră, incredibil şi greu realizabil!”…

Profesorul Virgil Polizu, îndrumătorul studenţilor, preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor din România, susţine că: „dorim ca ceea ce se va realiza în Cetatea Deva să fie un MALL cultural, să nu mai găsim acolo doar o groapă de gunoi sau nişte ruine romantice! Nu vom putea la nesfârşit doar să conservăm monumentele şi să nu obţinem nimic de pe urma lor! Ceea ce se va realiza va contribui, cu siguranţă, la promovarea turismului hunedorean!”

Sanda Bocaniciu9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor