Cetatea Oradea, monument periclitat

Cetatea Oradea, monument periclitat
Cetatea Oradea a fost inclusã pe lista celor 100 de monumente cele mai periclitate de pe mapamond, întocmitã de World Monument Fund (WMF). Pe lista actualã figureazã obiective de pe toate cele sase continente, inclusiv Antarctica (baraca servând ca bazã expeditiei conduse de Sir Ernest Shackleton).

Monementele sunt de o foarte mare varietate: mãnãstiri din Balcani, situri arheologice din Anzi, din Orientul Apropiat, din Grecia, din Egipt, temple din India, palate din Nepal, Africa, Rusia, zona Canalului Panama, casa în care a locuit E. Hemingway din San Francisco de Paula (Cuba), centrul istoric al orasului Mexico etc. În mod exceptional, lista pe 2006/2007 cuprinde 101 de obiective, dupã ce a fost rãvãsit de uraganul Catrina, fiind inclus orasul New Orleans si zona afectatã de furtunã a litoralului Golfului Mexic. Lista este accesibilã pe pagina de Internet a organizatiei (www.wmf.org). Cei care acceseazã site-ul vor gãsi o succintã descriere în limba englezã a fiecãrui obiectiv, precum si câte o pozã.

Al patrulea

Fundatia cu sediul în New York, întocmeste lista celor 100 de monumente periclitate, începând din 1996. Faptul cã un monument este inclus nu înseamnã neapãrat cã si primeste finantare pentru conservare si restaurare, însã World Monument Fund ajutã la identificarea potentialelor surse de finantare. De-a lungul anilor, fundatia, constituitã în 1965, a contribuit la salvarea unei serii întregi de monumente, cel mai important dintre acestea fiind templul Preah Khan din Angkor (Cambodia).

Pe lângã Cetatea Oradea, trei monumente din România au mai fost cuprinse în lista WMF, reactualizatã o datã la doi ani: Palatul Banffy din Bontida, cunoscut si sub denumirea de Versailles-ul transilvãnean (2000), Coloana Infinitã a lui Constantin Brâncusi din Târgu Jiu (1996, 1998) si Biserica Romano-catolicã din Ghelinta, renumitã pentru frescele sale medievale (1996, 1998).

Pengo Zoltan
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !