Cetatea Oradea redescoperită

Cetatea Oradea redescoperită
ORADEA - Primele roade ale muncii voluntarilor de la Cetate s-au materializat prin expoziţia deschisă ieri, în singura sală restaurată a bastionului – Sala cu Grifoni. Marius Hărduţ, membru al Fundaţiei Life şi coordonatorul proiectului „Redescoperă Cetatea Oradea” a inaugurat evenimentul printr-un scurt discurs în care a redat paşii parcurşi în procesul de resuscitare a monumentului.

Totodată, el a adus mulţumiri Administraţiei Imobiliare Oradea, Muzeului Ţării Crişurilor şi Fundaţiei pentru Monumente Oradea, care au pus la dispoziţia organizatorilor personal calificat pentru instruirea corectă a tinerilor.

Perioade diferite

Expoziţia cuprinde atât obiecte din perioada ocupaţiei romane, cât şi din secolele XVII-XVIII. Sunt expuse obiecte metalice (monede, ustensile specifice epocilor), dar şi vase ceramice. Au fost reunite mai multe materiale descoperite de generaţiile de voluntari care au participat la săpături în cadrul programului iniţiat de Fundaţia Life. Totuşi, „Expoziţia reflectă doar o mică parte a lucrărilor”, afirmă arhitectul Emodi Tamas. Vizitatorii au posibilitatea de a vedea exponatele in fiecare zi, începând cu ora 10:00.

Teatru de vară în Cetate

Pregătirea voluntarilor a fost realizată de tânărul arheolog Remus Rencsik, care a catalogat activitatea drept una foarte organizată, lucru datorat în cea mai mare parte implicării şi dorinţei de cunoaştere a tinerilor.

Arhitectul Emodi Tamas, cel care a dat ideea expoziţiei a dezvăluit alte câteva proiecte prevăzute pentru reabilitarea monumentului. Printre acestea se numără amenajarea unui amfiteatru în aer liber, care va avea rol de Teatru de vară, dar şi restaurarea a opt clădiri ale cetăţii.

Tot ieri, activităţile au continuat cu un atelier de lucru pentru copii. Membrii fundaţiei au amenajat un spaţiu de joacă in care micuţii pot să experimenteze viaţa de arheolog, săpând ei singuri după obiectele ascunse de voluntari. Un alt joc prin care copiii au fost provocaţi, a fost „Descoperă comoara”.

Vizitatorii pot vedea exponatele în fiecare zi, de la ora 10.00
Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !