Cetăţeni activi la puterea a treia

Idei şi viziuni pentru vârstinci
Idei şi viziuni pentru vârstinci
Proiectul îşi propune creşterea capacităţii vârstnicilor de a participa activ la influenţarea deciziilor şi politicilor publice.

Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. “OMENIA” București, lansează vineri, la Bookafé, proiectul “Cetățeni activi la puterea a treia”.

Cu acest prilej, va fi lansată Cafeneaua seniorilor, la care sunt invitaţi vârstnici, reprezentanţi ai autorităţilor şi administraţiilor locale, precum şi ai partidelor politice pentru a discuta despre măsurile care ar putea îmbunătăţi situaţia persoanelor de vârsta a III-a, dar şi despre problemele şi neajunsurile lor. Totodată, reprezentanţii Caritas vor face câteva recomandări pentru menţinerea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani active din punct de vedere profesional, economic şi social.

„Discuțiile pe care le vom iniția au ca scop creșterea capacității persoanelor în vârstă de a participa activ la influențarea deciziilor și politicilor publice, în vederea creării condițiilor favorabile pentru o îmbătrânire activă și demnă”, a arătat Maria Crângaşu, managerul de proiect.

Categorie socială definitorie

Dezbaterile, desfăşurate în cadrul a zece întâlniri la Cafeneaua Seniorilor, vor fi organizate în toate zonele ţării şi pornesc de la premisa că persoanele vârstnice reprezintă o categorie socială definitorie în transmiterea experienţei de muncă şi de viaţă, a volorilor istorice şi culturale, un factor de bază în educarea tinerei generaţii şi o resursă naţională importantă, ce poate fi utilizată inclusiv pe piaţa muncii.

„Condiţiile de viaţă şi de trai ale vârstnicilor, implicarea lor în activităţile comunităţii, precum şi în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel naţional, cât şi local, asigurarea dreptului actestora pe piaţa muncii, promovarea la nivelul societăţii a prieteniei între generaţii şi asigurarea unei îmbătrâniri demne, trebuie să reprezinte elementele intrinsece ale politicilor şi strategiilor naţionale privind vârstnicul în România”, este viziunea Mariei Crângaşu.

În opinia sa, dictonul „Nimic pentru noi, fără noi” trebuie să-şi găsească locul meritat în societatea românească, de azi şi de mâine.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !