Cetăţenii solicită canalizare

HUNEDOARA – Buituri, un cartier modern de case din Hunedoara, este surclasat prin dimensiune, mărimea clădirilor şi calitatea şoselelor doar de Cartierul Chizid. Doar trei străzi, cu case cochete, fără fazoane şi fast alcătuiesc al doilea cartier de case din Hunedoara – Buituri.

Este un cartier al contradicţiilor, unde drumurile asfaltate aruncă o geană încruntată celor desfundate. Este locul unde betonul s-a scurs în rigolele plătite cu bani grei de contribuabili şi unde apa intră în curţi facil, fără să ceară voie.La început de secol XXI şi de integrare europeană, canalizarea a pătruns în locuinţe, dar timid, abia de câteva luni.

Canalizare de mântuială

Unii cetăţeni ai cartierului au intuit că lucrările la reţeaua de canalizare nu sunt făcute la nivel profesionist şi îi acuză pe cei care au realizat această lucrare că au lucrat de mântuială. „În timp, pereţii de la canalizare se vor surpa şi totul se va duce în şanţ înfundând astfel definitiv canalizarea care a fost construită de nişte oameni neprofesionişti, după părerea mea.

Ni s-a făcut un lucru de mântuială şi dacă mai trec multe utilaje grele pe aici, drumul se va surpa. Am făcut mai demult o sesizare la primărie când existau suspiciuni că această lucrare la canalizare nu e făcută aşa cum ar trebui, dar mi s-a spus că totul va fi bine. Uite că acum situaţia a devenit aşa cum îmi era teamă. În unele părţi pereţii de beton s-au surpat au căzut în canalizare şi au înfundat-o”, afirmă Virgil Pripici, un locatar al cartierului.

Această problemă nu e singura care dă o notă proastă cartierului. La intrare, două blocuri sociale arată buba murdară a societăţii, fără cei şapte ani de-acasă, fără mătură, detergent sau săpun.

Chiar şi rufele, împăştiate pe sfori haotic întinse, zac ca şi cârnaţii înspre burlanele ce ies pe fiecare fereastră. Te întrebi mirat: sunt la uscat sau stau la afumat? Gunoaiele aruncate fără pic de responsabilitate chiar lângă imobile îi deranjează excesiv pe unii locatari.

„Cine ar trebui să se îngrijească de ordinea de aici. Nu primăria? Toate murdăriile de lângă aceste blocuri sociale constituie o zonă prielnică în care să te îmbolnăveşti. Acum, murdăria a mai fost acoperită de zăpadă, dar să vedeţi la primăvară cum arată zona”, spune Gheorghe Fekete.

Drum neterminat

Dacă ştergi cu buretele drumul spre cimitir unde, dacă plouă, rişti să vezi cum sunt nisipurile mişcătoare, cartierul te cucereşte. Şi o face tocmai prin om, care, vorba proverbului, sfinţeşte locul. Gospodăriile sunt aşezate, liniştite şi îngrijite, iar oamenii harnici şi săritori cu aproapele.

Au şi ei o singură nedumerire: de ce drumul principal din cartier nu a fost asfaltat până la capăt? „Nici jumătate din el nu e făcut deşi au existat fonduri. Mereu zic acelaşi lucru, că nu sunt bani”, spune Marin Lala.

„Nu sunt doi ani de când au făcut drumul şi deja s-a stricat. În unele locuri ţi-e şi teamă să calci pentru că s-ar putea surpa sub tine”, crede Rozalia Clives. „Vin oamenii de la cimitir printre nişte gropi pline cu apă şi noroi pentru că drumul nu a fost asfaltat până la capăt. Această situaţie nu mă prea mulţumeşte”, susţine Florica Sandu.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !