Cetăţile dacice devin rezervaţie arheologică

Cetăţile dacice devin rezervaţie arheologică
ORĂŞTIE – Un proiect de lege care are ca scop protejarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi includerea lor într-o rezervaţie naturală şi arheologică, cu statut juridic propriu, va intra cât de curând în dezbaterea Senatului.

Proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD de Hunedoara, Adrian Păunescu, iar la intervenţia acestuia se va constitui Rezervaţia naturală şi arheologică „Dacia”, care va include toate cetăţile dacice. Proiectul de lege care va fi dezbătut în Senat a fost elaborat de Prefectura judeţului Hunedoara în octombrie 2007 şi prevede includerea cetăţilor dacice într-o rezervaţie naturală şi arheologică cu statut juridic propriu, după modelul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. „Este unul dintre proiectele benefice pentru istoria neamului. În momentul de faţă, aşa cum este administrat situl istoric, este o crimă adusă istoriei noastre. Nici o cheltuială nu este prea mare în acest sens. Cheltuim milioane de euro să ne cumpărăm din nou istoria, ca în cazul brăţărilor dacice”, spune Vladimir Brilinski, redactor-şef „Dacia magazin”.
Rezervaţia va avea sediul în municipiul Orăştie. Conducerea rezervaţiei va fi asigurată de un Consiliu Ştiinţific, împreună cu un guvernator cu rang de subsecretar de stat. „Această lege va pune cetăţile dacice în centrul preocupărilor culturale şi de patrimoniu. Fără îndoială, cetăţile dacice sunt cea mai importantă avere a noastră din punctul de vedere al istoriei”, a declarat senatorul Adrian Păunescu. Preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului a menţionat că proiectul de lege a fost întârziat din cauza „orgoliilor” şi „obtuzităţii” Ministerului Culturii, care ar fi apreciat că în zonă există o rezervaţie şi anume „Rezervaţia naturală Retezat”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !