Chagall reinventat

De Veronica Bursaşiu
Chagall reinventat
Expoziții precum cea semnată de Adrian Donisanu au rol de a potența valoarea arhitecturală a monumentelor precum Sinagoga Sion, consideră Adela Lupșea.

Personajele lui plutesc în cadru, aidoma celor din perele lui Chagall. Coloristica și șimplitatea ritualică a scenelor decupate din existența cotidiană a satului sunt atributele cele mai vizibile ale picturii lui Adrian Donisanu. Expoziţia de artă naivă „Aparenţă şi esenţă”, a artistului Adrian Donisanu, a fost vernisată joi la Sinagoga Neologă Sion, în prezenţa a zeci de orădeni iubitori de cultură, a câtorva oficialităţi şi a autorului.

Expoziţia, cuprinzând peste 40 de tablouri de dimensiuni mari, a fost deschisă de Angela Lupşea, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor: “Ceea ce este imediat observabil este multiculturalitatea pe care o degajă tablourile în acest spaţiu al fostei sinagogi. Vioiciunea şi puritatea culorilor, luminozitatea lor, sunt un alt element extraordinar care cucereşte”.Spre deosebire de alţi artişti, care au adoptat anumite tehnici de care cu greu reuşesc ulterior să se debaraseze şi care le înfrînează creativitatea, Adrian Donisanu face totul foarte natural.

Tablourile lui recompun universul campestru băcăuan din zona sa natală, însă reaşezate şi recompuse prin privirea îndrăgostitului de truda ţăranului, semenul său, îndrăgostit la rîndu-i de natura înconjurătoare. În tablourile lui Donisanu lumea satului şi natura ne apar mult mai bogate şi mai complexe decît le văd ochii celor din mediul urban sau semi-urban, învăluindu-te într-o atmosferă de feeric rai terestru. “Cred că e extrem de important motivul pentru care pictezi şi pentru cine pictezi. Atitudinea ta faţă de viaţă îţi conturează mesajul. În acest fel definesc eu mesajul unei lucrări de artă.

Frumuseţea stă în actul de a lucra”, afirmă artistul. În sală, pe lângă orădeni pasionaţi de frumos, s-au aflat şi turişti, aflaţi în trecere prin Oradea. Printre ei, câţiva turişti din Franţa: “Ne lasă impresia unei expoziţii ce serveşte artei naive româneşti şi confirmă valoarea artiştilor naivi români în contextul european al acestei arte “. Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Sion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.

Expoziţia este cu vînzare şi va rămâne pe simeze până în 3 septembrie. Toate aceste manifestări culturale converg către ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Președintele Asociației Artișilor naivi Mircea Stroe a ținut să-i mulțumească directorului Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan pentru susținere și pentru modul în care înțelege să promovezevalorile tradiționale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !