Chemaţi în armata viitorului

Oficiul Informare – Recrutare Bihor, din subordinea Ministerului Apararii Nationale, promoveaza cariera militara în rândurile tinerilor. Se actioneaza în doua directii: promovarea profesiei militare în societatea civila si recrutarea de candidati pentru institutiile militare de învatamânt.

Factorul cel mai convingator pe care învatamântul militar îl ofera este gratuitatea scolarizarii. Gratuitati multe


„Învatamântul militar este gratuit – include scolarizare, întretinere, cazare si masa si, mai mult, dupa absolvire se asigura un loc de munca. Tinerilor care vor sa urmeze o scoala militara le explicam foarte clar avantajele, dar si dezavantajele profesiei, pentru ca altfel ei nu vor face fata sistemului si vor rata”, spune lt. col. Mihai Cozmiuc, seful Biroului de Informare – Recrutare.


Oferta oficiului se adreseaza atât elevilor din clasa a VIII-a, sau a XII-a, cât si absolventilor de liceu cu vârsta pâna la 24 de ani (baieti si fete). Candidatii pot alege institutia de scolarizare care li se potriveste, dintre cele trei licee militare de la Alba Iulia, Breaza si Câmpulung Moldovenesc, academiile sau scolile de maistri militari, rasfirate în întreaga tara.

Si medici militari


Se mai întocmeste o baza de date care va cuprinde informatii despre absolventii facultatilor de medicina sau ai colegiilor sanitare, în vârsta de pâna la 30 ani. Tinerele cadre medicale pot opta pentru o cariera militara, urmând un curs de patru luni la Focsani, la sfârsitul caruia li se va asigura un loc de munca în cadrul MAN.


Pentru majoritatea tinerilor, uniforma este o mare atractie, însa uneori visul lor nu este sustinut de abilitati practice. De aceea, pâna sa ajunga în fata examenului de admitere, tinerii parcurg faze premergatoare de selectie, în care trebuie sa faca fata unor teste psihologice amanuntite si sa-si dovedeasca aptitudinile sportive.
Aspirantii la cariera militara se pot adresa la sediul biroului din strada Matei Basarab nr. 2.

Ovidiu Morcan