Chilieni în vizită la Oradea

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Chilieni în vizită la Oradea
Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea este, în aceste zile, gazda unui grup de elevi şi profesori veniţi din Chile.

Prezenţa chilienilor este prilejuită de parteneriatul dintre Colegiul „Emanuil Gojdu” şi Colegiul Santa Cruz de Unco din Chile, în cadrul proiectului pentru tineret „Egalitate în Diversitate”, derulat de Asociaţia „Culture Your Life” din Oradea, în parteneriat cu colegiul orădean. Schimbul şcolar dintre gojdişti şi elevii din Chile a început în urmă cu şase ani. „Schimbul l-am desfăşurat din doi în doi ani, începând cu anul 2010. Ei veneau la noi, iar noi îi vizitam pe ei. A fost schimbul şcolar al colegiului nostru. În acest an s-a externalizat. Adică, Asociaţia „Culture Your Life” (din care fac parte şi profesori de la „Gojdu”) a depus, în luna iunie, un proiect la Ministerul Tineretului. Proiectul «Egalitate în Diversitate» şi-a propus organizarea de ateliere de educaţie non-formală pentru tineri cu tematica «Drepturile omului»”, a declarat prof. Raluca Mica, cooordonatorul de proiect.

20161006_104319 Mauricio Nicolas Retamal Ramirez ©

Organizatorii proiectului au avut ca suport pentru activităţile proiectului Manualul „Compass” (Repere – n.r.) al Uniunii Europene – manual axat pe Drepturile Omului.
„De asemenea, în proiect se atrage atenţia asupra mişcării «No Hate Speech». Pentru că voiam să facem atelierele cu tineri din altă ţară şi pentru că aveam experienţa contactului cu chilieni, le-am propus să devină partenerii noştri în proiect, propunere îmbrăţişată de ei”, a mai explicat Raluca Mica.

Ateliere

Chilienii, alături de elevii gojdişti, au participat la ateliere de educaţie non-formală, ateliere de pictură pe tematica proiectului şi au organizat un flash mob pentru a atrage atenţia asupra problematicii drepturilor omului. Chilienii sunt bucuroşi că au descoperit la Oradea multă căldură, prietenie şi amabilitate. „Dacă ar fi să exprim într-un cuvânt ceea ce am găsit aici, acesta ar fi «căldură». Pentru că relaţia între persoanele pe care le-am cunoscut aici este foarte prietenoasă. Oamenii sunt amabili, ospitalieri, calzi, frumoşi. Cultura din Oradea este distinctă şi frumoasă. În acelaşi timp, am găsit o atmosferă foarte familială. Oamenii de aici te fac să te simţi parte din ei”, a declarat Mauricio Nicolas Retamal Ramirez, unul dintre elevii chilieni participanţi la proiectul „Egalitate în Diversitate”.

20161006_105300 Patricio Morale ©

Pe jurnalistul Patricio Morale, experienţa de la Oradea l-a îmbogăţit şi spune că va pleca de aici cu cele mai alese gânduri şi sentimente. „Este o experienţă bogată. Foarte importantă pentru noi şi pentru elevii noştri. Oamenii de aici sunt foarte amabili și respectuoşi. Profesorii s-au purtat cu noi excelent. Ne-au primit cu multă dragoste. La fel şi elevii din acest colegiu. Cu toţii au arătat mult interes faţă de proiectul acesta”, a spus şi jurnalistul Patricio Morales, care-i însoţeşte pe elevi. Elevii chilieni şi gojdiştii cuprinşi în proiect vor pleca, de mâine până duminică, într-o excursie prin ţară. Proiectul este coordonat de profesorii Ramona Ola, Mihaela Mincic, Septimiu Soba, Gelu Serea şi Raluca Mica.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !