Chinezii colectează date direct din creierul lucrătorilor pe o scară industrială

De Bihon.ro
4Comentarii
Chinezii colectează date direct din creierul lucrătorilor pe o scară industrială
Unele companii și unități militare din China monitorizează undele cerebrale și emoțiile angajaților pentru a ajusta programul de lucru și sarcinile acestora. Obiectivul este îmbunătățirea productivității, susțin cei care folosesc tehnologia.

Companiile spun că ar putea crește eficiența globală a lucrătorilor prin manipularea frecvenței și duratei timpilor de întrerupere pentru a reduce stresul mental potrivit South China Morning Post.

Hangzhou Zhongheng Electric este doar un exemplu de aplicare pe scară largă a dispozitivelor de supraveghere a creierului pentru a monitoriza emoțiile oamenilor și alte activități mentale la locul de muncă, potrivit oamenilor de știință și companiilor implicate în proiectele susținute de guvern.

Ascunsă în căștile de siguranță sau în pălăriile uniforme, acești senzori wireless ușori monitorizează constant undele cerebrale ale utilizatorului și transmit datele către computerele care folosesc algoritmi de inteligență artificială pentru a detecta vârfuri emoționale, cum ar fi depresia, anxietatea sau furia.

Tehnologia este folosită pe scară largă în întreaga lume, însă China a aplicat-o la scară fără precedent în fabrici, în transportul public, în companiile de stat și în armată pentru a crește competitivitatea industriei de producție și pentru a menține stabilitatea socială.

De asemenea, aceasta a exprimat îngrijorarea cu privire la necesitatea reglementării pentru prevenirea abuzurilor la locul de muncă.

Tehnologia este, de asemenea, utilizată la Hangzhou Zhejiang Electric Power, unde a sporit profitul companiei cu aproximativ 2 miliarde de yuani (315 milioane dolari SUA), deoarece a fost lansat în 2014, potrivit lui Cheng Jingzhou, un oficial care supraveghează compania program de supraveghere emoțională.

“Nu există nici o îndoială cu privire la efectul său”, a spus Cheng.

Compania și aproximativ 40.000 de angajați gestionează rețeaua de alimentare și distribuție a locuințelor și a întreprinderilor din toată provincia, o sarcină pe care Cheng le-a spus că a reușit să o facă la standarde mai înalte datorită tehnologiei de supraveghere.

Zhao Binjian, un manager al companiei Ningbo Shenyang Logistics, a declarat că compania folosește dispozitivele în principal pentru formarea de noi angajați. Senzorii creierului au fost integrați în căștile de realitate virtuală pentru a simula diferite scenarii în mediul de lucru.

“Aceasta a redus în mod semnificativ numărul de greșeli făcute de lucrătorii noștri”, a spus Zhao, din cauza “unei înțelegeri mai bune” între angajați și companie.

Compania a estimat că tehnologia a ajutat la creșterea veniturilor cu 140 de milioane de yuani în ultimii doi ani.

Jin Jia, profesor asociat al științei creierului și psihologiei cognitive la școala de afaceri a Universității din Ningbo, a declarat că un angajat extrem de emoțional într-un post-cheie ar putea afecta o întreagă linie de producție, punând în pericol siguranța proprie, dar și a celoralalți.

“Când sistemul emite un avertisment, managerul îi cere muncitorului să ia o zi liberă sau să se mute la un post mai puțin critic. Unele locuri de muncă necesită concentrare ridicată. Nu există loc pentru o greșeală “, a spus ea.

Jin a spus că muncitorii au reacționat inițial cu frică și suspiciune față de dispozitive.

“Au crezut că le putem citi mintea. Acest lucru a cauzat unele disconfort și rezistență la început “, a spus ea.

“După un timp, s-au obișnuit cu dispozitivul. Arăta și simțea exact ca o cască de siguranță. Îl purtau toată ziua la lucru.

Jin a spus că, în prezent, tehnologia Chinei de citire a creierului era similară cu cea din Vest, dar China era singura țară în care au existat rapoarte de utilizare masivă a tehnologiei la locul de muncă. În Statele Unite, de exemplu, aplicațiile au fost limitate la arcași care încearcă să-și îmbunătățească performanțele în competiție.

Cu o viteză și o sensibilitate îmbunătățite, dispozitivul ar putea deveni chiar și o “tastatură mentală” care să permită utilizatorului să controleze cu mintea un computer sau un telefon mobil.

Tehnologia este, de asemenea, utilizată în medicină.

Ma Huajuan, medic la Spitalul Changhai din Shanghai, a declarat că unitatea lucrează cu Universitatea Fudan pentru a dezvolta o versiune mai sofisticată a tehnologiei pentru a monitoriza emotiile pacientului și a preveni incidentele violente.

În plus față de capac, o cameră specială captează expresia facială a pacientului și temperatura corpului. Există, de asemenea, o serie de senzori de presiune plantați sub pat pentru a monitoriza schimbările în mișcarea corpului.

Împreună aceste informații diferite pot oferi o estimare mai precisă a stării psihice a pacientului “, a spus ea.

Pacienții au fost informați că activitățile creierului lor vor fi sub supraveghere, iar spitalul nu va activa dispozitivele fără acordul unui pacient.

Deayea, o companie de tehnologie din Shanghai, a declarat că dispozitivele de monitorizare a creierului au fost purtate periodic de către conducătorii de tren care lucrează la linia de cale ferată de mare viteză Beijing-Shanghai, una dintre cele mai aglomerate de acest gen din lume.

Senzorii, construiti in marginea palariei soferului, ar putea masura diferite tipuri de activitati ale creierului, inclusiv oboseala si pierderea atentiei cu o acuratete de peste 90%, potrivit site-ului companiei.

Dacă șoferul a adormit, de exemplu, capacul ar declanșa o alarmă în cabină pentru al trezi.

Zheng Xingwu, profesor de conducere la Universitatea Aviației Civile din China, a declarat că China ar putea fi prima țară din lume care va introduce dispozitivul de supraveghere a creierului în cockpituri.

Cele mai multe accidente pe liniile aeriene au fost cauzate de factorii umani, iar un pilot într-o stare emoțională perturbată ar putea pune un întreg plan în pericol, a spus el.

Punerea capacului înainte de decolare ar oferi companiilor aeriene mai multe informații pentru a determina dacă un pilot era pregătit să zboare, a spus Zheng.

“Influența guvernului asupra companiilor aeriene și a piloților din China este probabil mai mare decât în multe alte țări. Dacă autoritățile se hotărăsc să aducă dispozitivul în cabină, nu cred că pot fi oprite “, a spus el.

“Mintea umană nu ar trebui să fie exploatată pentru profit”, a spus el.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor