Chiriaşi în castel, la Cighid

Chiriaşi în castel, la Cighid
TINCA – Deşi s-au investit fonduri importante în Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Cighid, jumătate dintre tinerii aflaţi sub îngrijire au trebuit să fie strămutaţi anul acesta la fosta casă de copii din Tinca.

Pentru a-i putea prelua pe tinerii cu handicap, stabilimentul din Tinca a necesitat o renovare care a scos din „buzunarul public” peste un milion de lei.
Însă şi motivaţia mutării parţiale a fost una de ordin financiar. Pentru Centrul de la Cighid, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor plăteşte lunar o chirie de o mie de euro urmaşilor contelui Tisza, actualii proprietari ai castelului de la Cighid.

Iar după cum a observat Dumitru Frese, şeful Comisiei de Protecţie Socială din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, sumele cheltuite cu chiria şi întreţinerea copiilor la Cighid erau prea mari pe termen lung. Dar pentru că nu au putut fi mutaţi toţi copiii de la Cighid la Tinca, consilierii judeţeni au aprobat, la 1 decembrie 2006, prelungirea contractului de închiriere cu urmaşii contelui Tisza pentru o suprafaţă construită de circa o mie de metri pătraţi plus teren aferent.

Case, nu castele…

În mai 2006, secretarul de stat Silviu George Didilescu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Persoane cu Handicap (ANPH), a fost de faţă la recepţia lucrărilor de renovare a Centrului de la Cighid, completat cu patru case de tip familial. Cu acea ocazie, şeful ANPH preciza că atât renovarea centrului de la Cighid, cât şi a celui de la Cadea, s-au făcut din fonduri guvernamentale şi remarca viteza de execuţie a lucrărilor.

Însă în timp ce se cheltuiesc bani publici pentru renovarea unor centre cu situaţie juridică incertă, CJ Bihor e nevoit să aloce fonduri proprii pentru a rezolva problema cazării tinerilor cu dizabilităţi. De altfel, în şedinţa CJ Bihor de vineri s-a avut în vedere şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea înfiinţării, în Popeşti, a trei locuinţe de tip familial. „Proiectul-pilot urmăreşte crearea unui mediu adecvat în vederea dezvoltării abilităţilor de autogospodărire a tinerilor cu dizabilităţi în cadrul locuinţelor protejate de tip familial”, arată Dumitru Frese în expunerea de motive.

Cristian Horgos

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase