Chiriile impozitate

1Comentariu
Contribuabilii ce obţin venituri din chiri trebuie să depună declaraţia D220 până în 15 ianuarie
Contribuabilii ce obţin venituri din chiri trebuie să depună declaraţia D220 până în 15 ianuarie
Cine are mai mult de cinci contracte de închiriere va plăti impozit pe venit.

„Persoanele fizice care la sfârşitul anului 2009 au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere, începând cu anul fiscal următor 2010, califică aceste venituri în categoria veniturilor din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie”, ne-a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor

Obligaţii

Contribuabilii care obţin astfel de venituri au mai multe obligaţii. În primul rând, contractele de închiriere sau subînchiriere trebuie înregistrate la organul fiscal. Potrivit regulilor prevăzute pentru activităţi independente se stabilesc veniturile în sistem real la nivelul tuturor contractelor. Conducerea contabilităţii în partidă simplă potrivit OMFP nr.1040/2004, este, de asemenea obligatorie. „Aceşti contribuabili au obligaţia depunerii până la data de 15 ianuarie 2010 a declaraţiei estimative D220 privind veniturile şi cheltuielile estimate, pentru anul fiscal 2010”,a precizat Mihaiu. Până la 25 mai 2011 trebuie declarate veniturile realizate pentru anul fiscal expirat, prin depunerea unei declaraţii de impunere.

Declaraţiile se depun la organul fiscal în a cărui rază teritorială au domiciliul fiscal pentru contribuabilii- persoane fizice care au domiciliul fiscal în România şi la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalţi contribuabili-persoane fizice. „Persoanele fizice fără domiciliul fiscal în România, care au în proprietate bunuri închiriate/subînchiriate în raza teritorială a mai multor organe fiscale, au obligaţia să desemneze o sursă principală de venit”, explică directorul Finanţelor bihorene.

Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, de mai sus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 10 lei la 100 lei. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul instituţiei, str. D.Cantemir, nr. 2b,  camera 303 sau telefon 0259/433.056.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor