Cifre PSD pentru un spirit optimist de Sărbători

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Cifre PSD pentru un spirit optimist de Sărbători
Ioan Mang evidenţiază reuşitele guvernării PSD şi crede că nu sunt motive de îngrijorare pentru 2018, în ciuda scumpirilor din ultima vreme.

În ciuda veştilor negative pentru români din ultima perioadă – creşterea indicelui ROBOR, devalorizarea leului şi creşterea preţurilor la carburanţi – preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang evidenţiază cifrele pozitive ale guvernării PSD.

Într-o analiză comparată a promisiunilor electorale cu realizările programului de guvernare, Mang a arătat că, în privinţa creşterii economice, faţă de obiectivul de 5,5% asumat electoral, s-a reuşit o creştere economică de 7%. Guvernul s-a încadrat sub 3% deficit bugetar, iar veniturile bugetare au crescut cu 10,6%.

“Tigrul” emergent România!?

Ioan Mang a arătat şi două clasamente: unul indică România pe locul 1 la nivel mondial în privinţa creşterii economice – conform estimării FMI din luna octombrie şi a datelor INS – depăşind ţări precum China şi India (+6,8%, respectiv +6,7%).

Celălalt clasament arată România pe poziţia a treia, cu o creştere de 6,1%, după India şi China, fiind dat de OECD şi de Comisia Naţională de Prognoză. Toate acestea, pe lângă mărirea salariilor în sectorul bugetar, mărirea salariului minim, a punctului de pensie şi a pensiei minime garantate.

Mang laudă guvernarea PSD pentru 9% absorbţie a fondurilor europene, fiind vorba despre circa 4 miliarde de euro, conform cunoştinţelor sale. „În 2016 nu s-a absorbit nimic, nu s-a autorizat nicio autoritate de management”, precizează pesedistul. În schimb, anul acesta România s-ar situa pe locul 18, în aceaşi zonă cu Germania şi Ungaria. Mang: „Suntem pe locul 18, dar nu pe ultimul, ca anul trecut”.

Cum explică scumpirile

Întrebat în ce măsură afectează economia creşterea ratei ROBOR, evoluţia defavorabilă a cursului leu – euro şi creşterea preţului la carburanţi, Ioan Mang a furnizat următoarea explicaţie:

„Devalorizarea monedei locale în faţa euro se întâmplă în toată Europa de Est – se observă şi cu forintul, cu zlotul şi coroana. Nu au nicio legătură cu măsurile Guvernului privind Codul Fiscal. Exact acelaşi lucru se întâmplă şi cu produsele aimentare – a crescut preţul la ouă, la carne.

În privinţa preţul la carburant – o mică creştere se datorează şi introducerii accizei. Cu toate acestea este preţul mult mai mic decât în UE şi mai mic decât în 2012. Preţul e stabilit de cine are carburantul şi îl vinde.

În privinţa chestiunii cu ROBOR, să ne spună guvernatorul BNR care sunt motivele. Iată una dintre cauzele care au supărat băncile: Directiva UE care prevede pentru multinaţionale şi bănci ca plata impozitului să se facă în ţările unde desfăşura activitatea”, evidenţiază Mang, dând exemplul unei bănci-mamă care-şi împrumută filiala din România cu o dobândă de 17%, dublă faţă de dobânzile percepute în mod obişnuit.

„Astfel se scotea profitul din ţară”, declară Mang. Liderul PSD Bihor nu crede că aceste aspecte vor influenţa negativ creşterea economică, în 2018. “Până la urmă şi băncile trăiesc din credite. Crescând importurile în perioada de Sărbători, cresc şi preţurile”, este o altă explicaţie oferită de Mang pentru devalorizarea leului şi pentru creşterea preţurilor.

După creşterea salarială de 21,5% din acest an, Guvernul PSD – ALDE şi-a asumat ţinta unui milion de români cu peste 1.000 de euro salariu brut, afirmă Mang, care prezintă grafice comparative cu guvernările trecute.

La indicele putere de cumpărare, conform INS, în 2007 a fost +8,1% faţă de 2006, -5,3% 2009 faţă de 2008, -6,2% în 2010 faţă de 2009, iar cum este +12,6% în 2017 faţă de 2016, pentru salariaţi.

Creşterea pentru pensionari este şi mai evidentă, după mărirea punctului de pensie: +14,6% faţă de 2016, subliniază liderul PSD Bihor.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor