Cinci intrebari de la Ministerul Agriculturii pentru Valeriu Tabara

De Bogdan Marta
Valeriu Tabara
Valeriu Tabara
Oficialii de la Ministerul Agriculturii i-au trimis, luni, o scrisoare deschisă fostului ministru Valeriu Tabără, prin care îl acuză de dezastrul de anul acesta din agricultură şi îi cer să lămurească mai multe decizii luate în timpul mandatului său.

Scrisoarea este redactată sub forma a cinci întrebări puse fostului ministru Valeriu Tabără. „Văzând „preocuparea” dumneavoastră privind consolidarea sistemului de irigaţii, vă simţiţi responsabil de situaţia materială a celor 3.500 de specialişti care au fost restructuraţi de la ANIF de către dumneavoastră în anul 2011 prin vestita reorganizare şi lăsaţi pe drumuri cu cheltuieli şi credite fără ca nimănui să îi pese?

Cine răspunde pentru cheltuielile aberante datorate acestor reorganizări deoarece statul a înregistrat cheltuieli suplimentare cu asigurarea serviciilor de pază de 12 milioane de euro în condiţiile în care cheltuielile de personal aferente celor 3.500 de persoane disponibilizate ar fi fost de opt milioane de euro anual”, este prima întrebare adresată de MADR fostului ministru Valeriu Tabără.

Ex-ministrul timişean este acuzat indirect de escrocheria prin care ANIF a fost exclusă de la posibilitatea de exploatare a propriilor sisteme, pentru ca „firmele clientelare” să profite”.

„Vă simţiţi responsabil, domnule Tabără, de escrocheria prevăzută la art. 10 din OUG nr. 82 din anul 2011 prin care ANIF a fost exclusă de la posibilitatea de a exploatare la propriile sisteme, afacerea fiind pregătită pentru ca firmele clientelare să profite de o sumă de aproximativ 20 milioane euro anual”, se mai întreabă cei de la Ministerul Agriculturii.

Aceştia îl mai întreabă pe Tabără de ce nu a demisionat atunci când bugetul agriculturii a fost redus drastic: „Poate justifica domnul ex-ministru Tabără de ce nu a făcut un gest de onoare şi nu a demisionat în momentul în care bugetul agriculturii a fost stabilit la 0,95 la sută din PIB în condiţiile unui apor de peste 6,5 la sută al agriculturii în PIB în anul 2011?”

Valeriu Tabără mai este acuzat şi de tăierea subvenţiilor primite de fermieri, concomitent cu supraimpozitarea acestora.

„Când este consecvent domnul ex-ministru, cand face referire la seceta pedologică instaurată încă din toamna trecută la mijlocul lunii octombrie sau când a luat decizia în aceeaşi perioadă de a tăia subvenţii fermierilor? Domnul Tabără uită să le explice fermierilor modalitatea prin care a “omis” să îşi ţină promisiunile faţă de fermierii din România tăindu-le în mod discreţionar cei 43,34 euro/ha diferenţa neacordată de plăti naţionale directe complementare pentru anul 2011.

Ne poate spune domnul Tabără de ce, în condiţiile unui buget dezastruos, a acceptat supraimpozitarea şi suprafiscalizarea veniturilor fermierilor printr-o ordonanţă de urgenţă elaborată în secret şi aprobată în ultima zi a anului 2011 cu aplicabilitate de la 1 iulie 2012 în condiţiile în care ştia foarte bine cu ce secetă se confrunta sectorul agricol încă din toamna anului 2011?”, concluzionează cei de la MADR.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !