Cinci produse tradiţionale atestate în Bihor

Pălincă Trămuţa
Pălincă Trămuţa
Atestatul de produs tradițional are termen nelimitat, însă poate fi retras dacă există plângeri.


Producătorii care dețineau atestat de produs tradițional au fost obligați anul acesta să își obțină reastestarea după noi norme, în baza unei documentații și a unei verificări riguroase. Termenul a expirat pe 30 noiembrie când din cele circa 4.400 de produse la nivel naţional care figurau ca produse tradiționale, au rămas mai puțin de 300, în timp ce 138 de dosare au fost respinse și alte 100 încă sunt în analiză.

În judeţul Bihor au obținut atestatul de produs tradițional conform Ordinului 724/2013 și au fost înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale până la data de 30 noiembrie doar cinci produse: pălincă de caise, de pere, mere, prune şi gutui Trămuţa.

Legislaţie

Primul pas pentru obținerea atestării de produs tradițional îl reprezintă interesul producătorului care trebuie să prezinte o serie de documente pentru a obține recunoaștere. Astel, se depune un caiet de sarcini la Direcția Agricolă iar responsabilul din domeniul industriei alimentare merge la fața locului să verifice dacă ce este scris în caietul de sarcini corespunde cu ce este în teren și numai apoi, în baza unui proces verbal se înaintează caietul de sarcini cu toată documentația către MADR pentru a obține atestatul de produs tradițional și logo.
Atestarea produselor tradiționale continuă, producătorii interesați trebuind să aibă în vedere prevederile Ordinului 724/2013.

Atestatul de produs tradițional are termen nelimitat, însă poate fi reatras dacă există plângeri care se confirmă sau dacă la un control se dovedește că producătorii au încălcat normele în vigoare.
Produsul tradițional care este un produs alimentar românesc obținut cu materii prime locale, care nu conține aditivi alimentari, care are o rețetă tradițională, un procedeu și proces tehnologic tradițional și se diferențiază foarte clar de alte produse din aceeași categorie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !