Cinci zile pentru tăierea mieilor în Piaţa Ioşia

De Dan Birta
Reactualizat la:
11Comentarii
Cinci zile pentru tăierea mieilor în Piaţa Ioşia
Mieii vor putea fi sacrificaţi în Piaţa Ioşia Nord în perioada 26 – 30.04.2016.

Orădenii care doresc să cumpere miel viu pentru Paştele ortodox vor avea la dispoziţie cinci zile. Piaţa Ioşia, singurul loc din Oradea autorizat pentru sacrificarea mieilor, va fi deschisă pentru această operaţie în perioada 26 – 30.04.2016. De marţi până vineri, inclusiv, mieii vor putea fi sacrificaţi între orele 9:00 – 17:00, iar sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.

Taxe şi condiţii

Comercianţii de miei trebuie să plătească la ADP SA o taxă de scrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc/zi, iar tariful încasat de ADP de la măcelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 63 de lei/zi/măcelar. De asemenea, tariful încasat de la agenţii economici care comercializează piei este de 265 lei/zi/agent economic.

Măcelarii trebuie echipaţi, obligatoriu, cu echipament minim de protecție sanitară (salopetă completă, bonetă, halat sau șorț de protecție din plastic, încălţăminte adecvată – cizme) şi trebuie să dețină instrumentarul necesar desfășurării activității (cuțit pentru secționarea marilor vase, bardă sau cuțit pentru îndepărtarea coarnelor, cuțit pentru jupuit, cuțit pentru eviscerat – toate din materiale igienizabile și inoxidabile), respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare – atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii.

Producatorii trebuie sa aiba asupra lor atestatele de producatori, iar agentii economici copia dupa CUI.

Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în acest centru trebuie sa îndeplinească o serie de cerințe minime. În primul rând, mieii trebuie să fie identificaţi prin crotaliere dublă şi înregistraţi în baza de date. Înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi, obligatoriu, de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale. În urma examinării, medicul veterinar eliberează certificatul sanitar veterinar, documentul privind informaţiile referitoare la lanţul alimentar şi formularul de mişcare, acte sanitare veterinare care trebuie să însoţească animalele afluite la locurile amenajate pentru sacrificate. Pe lângă aceste documente comercianţii de animale trebuie să aibă asupra lor documentele de dovedire a proprieţăţii. Inclusiv mijloacele de transport animale trebuie să deţină autorizaţie sanitară veterinară, respectiv trebuie să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.

Pentru a fi admiși în Centrele de sacrificare, numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la tel 0733/110.035 sau 0771/236.367.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor