Cinematografele se întorc la oraş

BUCURESTI – Un număr de 18 imobile, clădiri cu destinaţia de cinematograf şi terenul aferent, vor fi trecute din domeniul privat al statului şi administrarea RADEF RomâniaFilm în domeniul public al administraţiilor locale, în vederea modernizării şi revitalizării vieţii culturale în comunităţile locale.

Decizia a fost luată miercuri, în cadrul şedinţei Executivului. Sălile de cinematograf urmează să fie utilizate ca sedii ale unor instituţii de spectacole şi concerte, cinematografe sau aşezăminte culturale. Printre sălile de cinema care vor trece în administarea autorităţilor locale se află şi Cinematograful „Transilvania” şi complexul cinematografic „Libertatea”, ambele din Oradea.

„Am făcut o analiză foarte corectă, astfel încât să dăm săli numai acelor autorităţi locale care nu au nimic în jurul lor din punct de vedere cultural, nu au nişte locuri în care să-şi desfăşoare activităţile şi care prezintă şi o garanţie că nu îşi vor bate joc de aceste săli, le vor păstra în circuitul cultural, le vor finaliza la parametrii necesari. N-am dat cinematografe pe şmecherii”, declara în urma cu câteva luni Adrian Iorgulescu, într-o conferinţă de presă.

Vom avea teatru liric?
Personalul cinematografelor va fi preluat, la data intrării în vigoare a Hotărârii, de către consiliile locale sau judeţene. Predarea-preluarea imobilelor se va face pe bază de protocol, care va fi încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii. Trecerea acestor cinematografe în administrarea autorităţilor locale cu scopul de a asigura spaţiul unor instituţii de cultură reprezintă primul pas în direcţia privatizării RADEF RomâniaFilm.

În acest sens, strategia de privatizare a sălilor de cinema, iniţiată de MCC, trebuie să treacă prin Guvern, urmând ca în luna ianuarie ministerul să facă public un calendar al licitaţiilor pentru vinderea cinematografelor.
În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor locale cu aceste imobile, este tot mai vehiculată ideea, generoasă de altfel, ca locul complexului cinematografic Libertatea să fie luat de un teatru de operă şi operetă.

Seres Alexandru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase