Cioban cu acte în regulă

2Comentarii
Cioban cu acte în regulă
LUPENI – Un bătrân de 91 de ani din Valea Jiului s-a angajat pentru prima dată în viaţa lui ca cioban cu carte de muncă la un om de afaceri din Lupeni.

Ştefan Grosu, zis moş Ştefan, a fost cioban de peste 8 decenii dar niciodată nu a avut carte de muncă, iar viaţa l-a adus până la această vârstă fără să-şi pună problema că va avea nevoie de pensie.
Bătrânul spune că a început să muncească de mic dar că acum şi-a făcut pentru prima dată acte. „De la 12 ani am fost cu oile. Mai întâi am avut grijă de oile familiei, mai apoi de ale mele, iar acum este prima dată când mă angajez cu carte de muncă la patron. Noi, în familie suntem ciobani din moş strămoş”, povesteşte cu mândrie moş Ştefan.

Bătrânul cioban, căruia nu îi dai mai mult de 60 de ani când îl vezi, spune că în 90 de ani nu a dormit 30 în casă, dar a bătut toată ţara pe picioare şi a stat cu oile sub cerul liber ani de zile. El cunoaşte toate locurile de păscut şi ţara a bătut-o, în lung şi-n lat cu oile, pe jos. „Nu cred că am dormit un sfert din viaţă în casă. Am stat în câmp, în zăpadă, mâncam pe măgar. Am trecut Bărăganul, dar şi toţi munţii. Cred că sunt cel mai în vârstă cioban în putere, că m-am interesat pe la noi şi nimeni nu a auzit să mai fie altul mai în vărstă”, zice fălos moş Ştefan.

Sănătos şi fericit în munţi
Bătrânul mai spune că nu a fost la doctor niciodată, cu excepţia zilelor când era militar şi a fost să facă o injecţie. Crede că în viaţă, Dumenzeu i-a dat darul cel mai mare pe care îl numeşte sănătate şi secretul vieţii lui a fost întotdeauna cumpătarea. „Am limită la toate. Zilnic beau două păhărele de ţuică şi atât. Şi nu mă doare nimic deşi umblu numai sub cerul liber”, mai zice moş Ştefan.

 

Tiberiu Stroia2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor