Cioroianu gafează din nou

Reactualizat la:
Cioroianu gafează din nou
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a mai făcut o gafă, în timpul vizitei oficiale, în Spania. Şeful diplomaţiei române a ignorat protocolul diplomatic şi imediat după ce a fost prezentat regelui Spaniei, Juan Carlos, a făcut comentarii de apreciere la adresa suveranului.

Cioroianu l-a surprins chiar şi pe regele Spaniei, Juan Carlos, pentru că în timpul ceremonialului de primire, care a fost unul extrem de fastuos, ministrul de externe i s-a adresat regelui Juan Carlos într-un limbaj care ar putea fi apreciat drept colocvial. Cioroianu a spus în engleză „Good point, good, good point“, o expresie cu conotaţii, care s-ar putea traduce prin “bine lovit sau bine ţintit“.

Nu a fost de ajuns, pentru că ministrul a ridicat şi degetul mare de la mâna dreaptă în sus, cu pumnul strâns în dreptul pieptului. Mai exact, i-a făcut regelui Juan Carlos semnul OK. Un gest deplasat în contextul protocolului casei regalespaniole, care este unul foarte strict şi riguros. Cei care sunt primiţi de Juan Carlos trebuie să aibă o ţinută foarte sobră, iar atunci când membrul unei delegaţii îi este prezentat regelui, acesta trebuie doar să încline uşor capul în semn de respect.

Gafa făcută în faţa regelui Juan Carlos vine după un şir de greşeli diplomatice. În urmă cu numai câteva săptămâni, la o întalnire cu romanii din Italia, generată de criza Mailat, ministrul a făcut un alt gest de prietenie faţă de un om căutat de Interpol şi de politia română: Costica Argint – un infractor care a reusit să obţină statut de refugiat politic în Italia. Cioroianu a fost extrem de jovial cu Argint şi i-a spus “Să trăiască domnul Argint!”, după care l-a sărutat pe obraji. La întrunirea din Italia, ministrul dorea de fapt să-şi ceară iertare pentru declaraţiile sale despre trimiterea infractorilor români direct în deşert.

Presa a catalogat drept un real dezastru şi întâlnirea la Washington a ministrului de externe roman cu secretarul de Stat american. Condoleezza Rice l-a lăsat aproape fără grai pe Cioroianu, care în faţa jurnaliştilor, nu a vorbit decât 8 secunde. Vizibil emoţionat de prezenţa Condoleezzei, ministrul român a spus în total doar 14 cuvinte, toate în limba engleză.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase