City Doctors vor lucra pentru sanatatea timisorenilor

De Delia S. Barbu
City Doctors reuneşte într-o comunitate profesională
City Doctors reuneşte într-o comunitate profesională
„Proiectul nostru a plecat de la realitatea că, motivat sau nu, oamenii și-au pierdut încrederea în medicii timișoreni. De aceea, City Doctors își propune să restabilească încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate, să îmbunătățească starea de sănătate a timișenilor, încurajând respectul reciproc între pacienţi şi medici”, spune dr. Virgil Musta, din partea Fundației de Ajutor Medical Profilaxis (FAMP), inițiator al proiectului.

City Doctors – adică Doctorii Cetății – reuneşte într-o comunitate profesională, specialişti şi medici de familie din Timişoara, care doresc să îşi asume rolul de a transforma sistemul medical existent pentru a oferi servicii sigure, moderne şi complete comunităţii locale. „Fiecare medic îşi păstrează businessul propriu, însă împreună vor colabora şi acţiona după aceleași reguli”, explică inițiatorii.

 

De ce e bolnavă sănătatea noastră?

 

Plecând de la realitatea că sistemul de sănătate este într-o degringoladă și dezorganizare generală, care afectează grav sănătatea populației, City Doctors a analizat cauzele care ne situează pe ultimul loc în ce privește sănătatea:

1. apariția unor furnizori de servicii medicale incorecți, slab pregătiți profesional, fără deontologie medicală, dar care prin strategii de marketing reușesc să atragă pacienți, uneori facând-le mai mult rău decăt bine.

2. nemulțumirile pacienților datorate sărăciei, ineficienței și dezorganizării sistemului de sănătate, la care se adaugă publicitatea negativă, au dus la pierderea încrederii pacienților față de medicii din România cu consecințe negative asupra relației medic-pacient: lipsa de respect, aderența scăzută față de tratamentele recomandate, accesarea serviciilor din străinătate

3. nemulțumirile, uneori chiar frustările medicilor, datorită căștigurilor scăzute, birocrației excesive, lipsei de respect a societății față de această categorie profesională

4. lipsa de unitate, colaborare și comunicare eficientă între medici

5. lipsa unui sistem unitar, care să preia un bolnav până la rezolvarea lui

6. lipsa unor sisteme medicale moderne, stimulative, democratice, în care membrii să participe la formarea, modelarea și conducerea sistemului în mod egal, spre a oferi pacienților servicii performante.

City Doctors își propune crearea şi dezvoltarea unui sistem medical democratic care asigură comunicarea transparentă între medici şi pacienţi, dar și restabilirea încrederii şi respectului între pacienţii timişoreni şi medici prin prestarea unor servicii sigure, moderne şi complete. Membrii City Doctors vor fi informați asupra celor mai noi inovaţii terapeutice, urmând să aibă loc o interacţiune şi o comunicare permanentă între membrii comunităţii, în vederea identificării celor mai eficiente tratamente şi efectuării demersurilor medicale complete pentru rezolvarea cazurilor. „Adică atunci când la mine ajunge un pacient și constat că, fie problema nu este de specialitatea pe care o practic, fie este complexă, nu scot pacientul afară cu o hârtie de trimitere în mână, ci apelez la ceilalți membri City Doctors pentru a rezolva cazul”, explică dr. Virgil Musta.

 

Medici trecuți în clasament

 

 Bazându-se pe un concept modern, care şi-a dovedit deja eficienţa în Germania şi ţările nordice, City Doctors își propune să aducă pacientul în centrul unui sistem medical construit şi personalizat în funcţie de nevoile specifice şi în beneficiul său.

Mai precis, printr-o componentă interactivă puternică ce include un sistem de rating pe bază de calificative şi comentarii, City Doctors ascultă vocea pacientului. Astfel, serviciile prestate de medic pot fi apreciate în funcţie de 4 criterii:rezultatele obţinute în funcţie de acurateţea diagnosticului şi eficacitatea tratamentului, accesibilitatea şi timp de aşteptare, comportamentul personalului și dotarea cabinetului.

„Pacienţii, beneficiarii sistemului, creează astfel un clasament al medicilor în funcţie de criteriile de mai sus. În cazul specialiştilor, aceştia vor putea fi evaluați şi de către medicii de familie. Sistemul astfel creat îi va promova pe acei medici care vor face dovada a trei ingrediente indispensabile: competenţă profesională, interes pentru soluţionarea cazului şi respect faţă de pacient.

Se va dezvolta astfel un sistem medical în evoluţie continuă care va asigura servicii de cea mai înaltă calitate, contribuind în mod direct, astfel, la o stare de sănătate generală mai bună”, spun inițiatorii proiectului.

 

 Cine e City Doctor în Timișoara

 

„Specialişti şi medicii de familie care fac parte din City Doctors au ales să se înscrie în această comunitate profesională dând dovadă de un grad ridicat de responsabilitate şi spirit civic, investind în viitorul medicinei timişorene”, explică dr. Virgil Musta. Conform acestuia, calitatea de membru în comunitatea City Doctors, un grup profesional deschis, se dobândeşte prin dorinţă liber exprimată.

Pentru a deveni membru în comunitatea de medici City Doctors, medicul interesat trebuie să îşi exprime dorinţa de apartenenţă la comunitate prin completarea cererii de înscriere obligându-se să respecte regulile City Doctors. Mai mult, medicul interesat trebuie să întrunească votul de acceptare din partea majorității 50%+1 membrilor existenţi. City Doctors este un sistem medical evolutiv, iar pacienţii sunt cei care evaluează calitatea prestaţiilor medicale conceptului City Doctors . În prezent, aproximativ 60 de medici de familie și alți 70 de medici specialiști sunt deja membri City Doctors. Dacă un pacient dorește să aleagă unul dintre acești profesioniști, îi poate găsi fie prin intermediul medicului de familie, care îl va îndruma spre cei implicați, fie direct de pe site-ul proiectului. „City Doctors este un proiect deschis. Dacă mai mulți pacienți ne vor spune despre un medic că este foarte bun, noi vom lansa acelui medic invitația de a ni se alătura. La fel, dacă mai mulți pacienți vor fi nemulțumiți de calitatea serviciilor unui membru City Doctors, vom renunța la serviciile sale. Pentru ca acest sistem să funcționeze bine este important feed-back-ul pacienților. Ne așteptăm ca sistemul să funcționeze din plin într-n an”, a precizat dr. Virgil Musta.

Și medicii vor câștiga din acest proiect. Îmbunătăţirea serviciilor oferite în cadrul sistemului prin creşterea veniturilor medicilor reprezintă doar un detaliu al acestui aspect.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !