City Walk, corigent la gramatică maghiară

Piaţa Unirii, în traducere Unirii Tér, şi nu Unirii Piac
Piaţa Unirii, în traducere Unirii Tér, şi nu Unirii Piac
Inscripţionările discordiei au fost amplasate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, viceprimarul Mălan dând vina pe termenul strâns şi bugetul redus pentru greşelile de pe panouri.

Mai-marii din Primărie, ca de altfel şi orădenii necunoscători de limbă maghiară, au aflat într-un mod mai degrabă neplăcut diferenţa dintre cuvintele maghiare „piac” şi „tér” – ambele însemnând piaţă, dar primul cu sensul de piaţă de desfacere, iar al doilea cu sensul de piaţă civică. Ceea ce se dorea un gest de deschidere spre minoritari şi vizitatori a deviat în ridicol din cauza greşelilor gramaticale.

În contul proiectului City Walk, Primăria a primit bani şi pentru o componentă de signalistică, pentru realizarea şi montarea mai multor panouri informative în oraş, inscripţionate în română, maghiară şi engleză. Urmează să fie amplasate trei panouri de informare la intrările în oraş dinspre Borşului, Arad şi Deva, sunt câteva totemuri informative care vor fi amplasate în Centru, mai multe plăcuţe pe clădirile-monument şi panouri de ghidaj spre obiectivele importante din oraş – Cetate, Piaţa Unirii, Primărie, Corso etc.

Acestea din urmă au apărut în oraş încă din weekend şi au iscat rumoare şi proteste în rândul maghiarimii orădene, din cauza greşelilor de ortografie, din cauza unor traduceri greşite, dar şi datorită folosirii inadecvate a unor termeni.

În Consiliul Local

Situaţia i-a picat la fix grupului UDMR din Consiliul Local: cu ocazia şedinţei extraordinare de ieri, consilierul Peto Dalma i-a arătat obrazul primarului Ilie Bolojan pentru treaba prestată de subalternii săi. Udemerista a citit dintr-o scrisoare deschisă adresată primarului, în care îi transmite că, cu aceste texte pline de greşeli, „ne facem de râs faţă de turiştii cunoscători de limbă maghiară” şi îi cere tragerea la răspundere a celor vinovaţi. „Suntem patru consilieri locali, vă putem ajuta”, a mai spus ea, insistând că „ceea ce se pierde e imagine”.

Primarul a ales să îşi apere oamenii, să nu îi pedepsească pentru că au atras finanţarea pentru aceste plăcuţe, insistând că nu vede care este paguba, din moment ce problema se va remedia.

Viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională, a declarat că a aflat de respectivele greşeli „din interiorul Primăriei” şi a oprit montarea celorlalte panouri. El a precizat că erorile au apărut din cauza termenului strâns până la care trebuia finalizat proiectul şi a bugetului mic.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor