Reactualizat la:

Ciupercile, o afacere profitabila

Ciupercile, o afacere profitabila
La Sântion funcţionează o modernă fermă de ciuperci champignon.

 (3 comentarii)

Rectifica

Cultivarea ciupercilor a devenit în ultimii ani o afacere profitabilă pentru românii interesaţi de astfel de activităţi. Datorită faptul că un ciclu de cultură se desfăşoară pe o perioadă de 100 de zile, deci relativ scurt, amortizarea fondurilor investite este socotită printre cele mai active din sectorul vegetal.

În judeţul Bihor o mare ciupercărie este în localitatea Sântion.

Paul Tivadar un tânăr fermier bihorean se ocupă din 2003 de creşterea ciupercilor champignon. A început cu un spaţiu de 200 metri pătraţi iar acum bihorenul cultivă ciuperci în nu mai puţin de opt hale a câte 200 mp fiecare. „În acest domeniu nu ai sărbători, şi zile libere. Când avem de muncă toată lumea participă”, ne-a spus Paul Tivadar.

Pe parcursul anilor acesta spune că a învăţat din propriile greşeli aşa că acum prea puţine secrede despre creşterea ciupercilor champignon i-au mai rămas nedesluşite.

Ca în orice afacere, cultivarea ciupercilor implică şi riscuri, printre acestea numărându-se în primul rând diversele boli. „A fost un an în care ne-am confruntat cu diferite boli fiind necesară oprirea producţiei mai multe luni şi dezinfectări repetate”, a punctat Paul Tivadar.

Pentru a produce calitativ, aşa cum cere piaţa, dar şi rentabil spaţiile în care se cultivă ciupercile trebuie să îndeplinescă mai multe condiţii. Printre acestea se numără umiditatea care trebuie să fie cuprinsă între 80-99% în funcţie de stadiul de dezvoltare al ciupercilor şi temperatura de18-22 grade Celsius. Ventilarea este de asemenea un aspect care nu trebuie neglijat.

În spaţiile unde cultura ciupercilor se amplasează pe stelaje, aerisirea prin deschiderea ferestrelor şi uşilor nu este suficientă, de aceea trebuie o aerisire dirijat prin instalarea unui ventilator cu filtru special. „Acestea sunt investiţii iniţiale fără de care nu se poate produce, iar valoarea lor nu este de neglijat” concluzionat bihoreanul.

Desfacearea

Ca şi la marea majoritatea a produselor şi cultivatorul bihorean spune că valorificarea produselor este deficitară. „Fiind o marfă perisabilă nu putem ţine ciupercile mai mult de două zile de la recoltare. Astfel că suntem nevoiţi să vindem repede acest lucru însemnând scăderea preţului de multe ori. Ieri noi vindeam kilogramul de ciuperci în Piaţa Cetate din Oradea cu patru lei”, ne-a spus tânărul fermier.

S.Al.

 



Comentarii 3

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
INTERVIU: Orădeancă, mamă pentru refugiați
Orădeanca Laura Achim e un om cultivat, sensibil, implicat. Nu a rămas un simplu spectator nici în faţa poveştilor [...] mai multe »
Fonduri pentru promovarea produselor agricole
De la sfârşitul anului trecut au intrat în vigoare regulamentele care vor guverna noua organizare agricolă comună [...] mai multe »
Toți orădenii au apă caldă și căldură
Societatea de Termoficare Oradea anunță că luni, 8 februarie, a finalizat toate reparațiile în zonele cu avarii și [...] mai multe »
Pompierii cer schimbări în legislaţie
În urma unor deficienţe descoperite în timpul controalelor de anul trecut în domeniul prevenirii situaţiilor de [...] mai multe »
Bihorenii au lăsat ratele la bancă pentru cadourile de Crăciun
În luna decembrie 2015, bihorenii au cam uitat de ratele pe care trebuiau să le plătească la bănci şi au folosit [...] mai multe »
Faţada sediului DSP a cedat în timp-record
Etajul clădirii a fost acoperit cu plasă, deoarece ornamentele cad de pe faţada reabilitată în octombrie-decembrie 2010. mai multe »
Ad Hoc, un nou videoclip
Orădenii de la Ad-Hoc au lansat cel mai nou single al lor: „Pana”. Videoclipul a fost lansat la Clubul Ţăranului [...] mai multe »
Orădenii ar schimba oraşul pentru un job mai bun
Reputaţia companiei, posibilităţile de promovare şi programele de dezvoltare, contează pentru orădeni la angajare. mai multe »
Înscrieri la Cupa liceelor la fotbal
Liceenii din toată țara, băieți și fete sunt invitați să se înscrie la Cupa liceelor la fotbal (2015-2016). mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Adăugați un comentariu pe BIHON.ro

Comentați pe BIHON.ro:

Completați numele și e-mailul dvs. în căsutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neînregistrat.

Inregistrare user nou