Reactualizat la:

Ciupercile, o afacere profitabila

Ciupercile, o afacere profitabila
La Sântion funcţionează o modernă fermă de ciuperci champignon.

 (3 comentarii)

Rectifica

Cultivarea ciupercilor a devenit în ultimii ani o afacere profitabilă pentru românii interesaţi de astfel de activităţi. Datorită faptul că un ciclu de cultură se desfăşoară pe o perioadă de 100 de zile, deci relativ scurt, amortizarea fondurilor investite este socotită printre cele mai active din sectorul vegetal.

În judeţul Bihor o mare ciupercărie este în localitatea Sântion.

Paul Tivadar un tânăr fermier bihorean se ocupă din 2003 de creşterea ciupercilor champignon. A început cu un spaţiu de 200 metri pătraţi iar acum bihorenul cultivă ciuperci în nu mai puţin de opt hale a câte 200 mp fiecare. „În acest domeniu nu ai sărbători, şi zile libere. Când avem de muncă toată lumea participă”, ne-a spus Paul Tivadar.

Pe parcursul anilor acesta spune că a învăţat din propriile greşeli aşa că acum prea puţine secrede despre creşterea ciupercilor champignon i-au mai rămas nedesluşite.

Ca în orice afacere, cultivarea ciupercilor implică şi riscuri, printre acestea numărându-se în primul rând diversele boli. „A fost un an în care ne-am confruntat cu diferite boli fiind necesară oprirea producţiei mai multe luni şi dezinfectări repetate”, a punctat Paul Tivadar.

Pentru a produce calitativ, aşa cum cere piaţa, dar şi rentabil spaţiile în care se cultivă ciupercile trebuie să îndeplinescă mai multe condiţii. Printre acestea se numără umiditatea care trebuie să fie cuprinsă între 80-99% în funcţie de stadiul de dezvoltare al ciupercilor şi temperatura de18-22 grade Celsius. Ventilarea este de asemenea un aspect care nu trebuie neglijat.

În spaţiile unde cultura ciupercilor se amplasează pe stelaje, aerisirea prin deschiderea ferestrelor şi uşilor nu este suficientă, de aceea trebuie o aerisire dirijat prin instalarea unui ventilator cu filtru special. „Acestea sunt investiţii iniţiale fără de care nu se poate produce, iar valoarea lor nu este de neglijat” concluzionat bihoreanul.

Desfacearea

Ca şi la marea majoritatea a produselor şi cultivatorul bihorean spune că valorificarea produselor este deficitară. „Fiind o marfă perisabilă nu putem ţine ciupercile mai mult de două zile de la recoltare. Astfel că suntem nevoiţi să vindem repede acest lucru însemnând scăderea preţului de multe ori. Ieri noi vindeam kilogramul de ciuperci în Piaţa Cetate din Oradea cu patru lei”, ne-a spus tânărul fermier.

S.Al.

 



Comentarii 3

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor

Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
Băieţel de trei ani, în luptă cu viaţa
O albină l-a muşcat de gât şi din pricina umflăturii, părinţii l-au dus la medic. Se întâmpla în septembrie [...] mai multe »
Reiau controlul pentru „reţelele” din casele orădenilor
Direcţia Economică reia verificarea imobilelor pentru a reîncadra fiscal proprietăţile „cu reţele”. mai multe »
Nereguli depistate la frontieră
Poliţiştii de frontieră au depistat un slovac care deţinea un pistol cu gaze şi muniţie, fără autorizaţie şi [...] mai multe »
Bănuiţi de evaziune fiscală
Marţi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie [...] mai multe »
Peste 2.100 de pensii comunitare în Bihor
În judeţul Bihor sunt nu mai puţin de 2.125 de beneficiari de pensii comunitare, potrivit informaţiilor Casei [...] mai multe »
Mai multe din categorie »
Ştiri mondene
Cine e EMILIA, soția lui DAN DIACONESCU! Femeia discretă din spatele omului-spectacolCine e EMILIA, soția lui DAN DI...
Prezentatorul show-ului de seară de la Kanal D, Mădălin Ionescu, îngroaşă rândul ...
STAREA LUI CABRAL e GRAVĂ! A AJUNS din nou LA SPITALSTAREA LUI CABRAL e GRAVĂ! A AJ...
Clima africană nu-i prieşte deloc lui Cabral, care a ajuns de urgenţă la spital, ...
Despărțire surpriză în grupul băieților de Dorobanți! A slăbit 30 kg doar pentru eaDespărțire surpriză în grupul b...
La cei 66 de ani ai săi, Elena Merişoreanu s-a dovedit a fi foarte curajoasă. Chi...

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe BIHON.ro

Autentificati-va pe BIHON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe BIHON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou