Reactualizat la:

Ciupercile, o afacere profitabila

Ciupercile, o afacere profitabila
La Sântion funcţionează o modernă fermă de ciuperci champignon.

 (3 comentarii)

Rectifica

Cultivarea ciupercilor a devenit în ultimii ani o afacere profitabilă pentru românii interesaţi de astfel de activităţi. Datorită faptul că un ciclu de cultură se desfăşoară pe o perioadă de 100 de zile, deci relativ scurt, amortizarea fondurilor investite este socotită printre cele mai active din sectorul vegetal.

În judeţul Bihor o mare ciupercărie este în localitatea Sântion.

Paul Tivadar un tânăr fermier bihorean se ocupă din 2003 de creşterea ciupercilor champignon. A început cu un spaţiu de 200 metri pătraţi iar acum bihorenul cultivă ciuperci în nu mai puţin de opt hale a câte 200 mp fiecare. „În acest domeniu nu ai sărbători, şi zile libere. Când avem de muncă toată lumea participă”, ne-a spus Paul Tivadar.

Pe parcursul anilor acesta spune că a învăţat din propriile greşeli aşa că acum prea puţine secrede despre creşterea ciupercilor champignon i-au mai rămas nedesluşite.

Ca în orice afacere, cultivarea ciupercilor implică şi riscuri, printre acestea numărându-se în primul rând diversele boli. „A fost un an în care ne-am confruntat cu diferite boli fiind necesară oprirea producţiei mai multe luni şi dezinfectări repetate”, a punctat Paul Tivadar.

Pentru a produce calitativ, aşa cum cere piaţa, dar şi rentabil spaţiile în care se cultivă ciupercile trebuie să îndeplinescă mai multe condiţii. Printre acestea se numără umiditatea care trebuie să fie cuprinsă între 80-99% în funcţie de stadiul de dezvoltare al ciupercilor şi temperatura de18-22 grade Celsius. Ventilarea este de asemenea un aspect care nu trebuie neglijat.

În spaţiile unde cultura ciupercilor se amplasează pe stelaje, aerisirea prin deschiderea ferestrelor şi uşilor nu este suficientă, de aceea trebuie o aerisire dirijat prin instalarea unui ventilator cu filtru special. „Acestea sunt investiţii iniţiale fără de care nu se poate produce, iar valoarea lor nu este de neglijat” concluzionat bihoreanul.

Desfacearea

Ca şi la marea majoritatea a produselor şi cultivatorul bihorean spune că valorificarea produselor este deficitară. „Fiind o marfă perisabilă nu putem ţine ciupercile mai mult de două zile de la recoltare. Astfel că suntem nevoiţi să vindem repede acest lucru însemnând scăderea preţului de multe ori. Ieri noi vindeam kilogramul de ciuperci în Piaţa Cetate din Oradea cu patru lei”, ne-a spus tânărul fermier.

S.Al.

 



Comentarii 3

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
Weekend fierbinte în vestul țării. ANM anunță cod galben de caniculă
ANM a emis cod galben de caniculă pentru 7 județe din vestul și sudul țării, dar și pentru 5 județe din estul [...] mai multe »
Sute de incendii pe terenuri sau păşuni
Anul acest pe raza judeţului au fost înregistrate peste 180 incendii provocate, cel mai probabil, de utilizarea [...] mai multe »
Zilele Şteiului cu Semnal M şi Compact
Evenimentul are loc în perioada 24-30 august, iar invitaţii vedetă sunt Semnal M şi Compact. mai multe »
Concerte din Festivalul George Enescu
Cortina Cinema Digiplex vă invită în perioada 30 august – 20 septembrie, să vizionaţi în transmisiune directă [...] mai multe »
110 ani de la deschiderea Peşterii Vadu Crişului
Peştera de la Vadu Crişului se află situată în Munţii Pădurea Craiului în zona centrală a Defileului Crişului [...] mai multe »
Mai multe din categorie »
Ştiri mondene
Așa faci cele mai PUFOASE clătite! Pui un singur ingredient în aluat. Nu, nu e apă mineralăAșa faci cele mai PUFOASE clăti...
Așa faci cele mai PUFOASE clătite! Pui un singur ingredient în aluat. Nu, nu e ap...
Raspunsul incredibil pe care l-a dat cand au spus ca e prea grasa. E VIRALRaspunsul incredibil pe care l-...
Cum a raspuns aceasta fata frumoasa de 19 ani celor care au ras de ea si i-au spu...

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Adăugați un comentariu pe BIHON.ro

Comentați pe BIHON.ro:

Completați numele și e-mailul dvs. în căsutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neînregistrat.

Inregistrare user nou