Reactualizat la:

Ciupercile, o afacere profitabila

Ciupercile, o afacere profitabila
La Sântion funcţionează o modernă fermă de ciuperci champignon.

 (3 comentarii)

Rectifica

Cultivarea ciupercilor a devenit în ultimii ani o afacere profitabilă pentru românii interesaţi de astfel de activităţi. Datorită faptul că un ciclu de cultură se desfăşoară pe o perioadă de 100 de zile, deci relativ scurt, amortizarea fondurilor investite este socotită printre cele mai active din sectorul vegetal.

În judeţul Bihor o mare ciupercărie este în localitatea Sântion.

Paul Tivadar un tânăr fermier bihorean se ocupă din 2003 de creşterea ciupercilor champignon. A început cu un spaţiu de 200 metri pătraţi iar acum bihorenul cultivă ciuperci în nu mai puţin de opt hale a câte 200 mp fiecare. „În acest domeniu nu ai sărbători, şi zile libere. Când avem de muncă toată lumea participă”, ne-a spus Paul Tivadar.

Pe parcursul anilor acesta spune că a învăţat din propriile greşeli aşa că acum prea puţine secrede despre creşterea ciupercilor champignon i-au mai rămas nedesluşite.

Ca în orice afacere, cultivarea ciupercilor implică şi riscuri, printre acestea numărându-se în primul rând diversele boli. „A fost un an în care ne-am confruntat cu diferite boli fiind necesară oprirea producţiei mai multe luni şi dezinfectări repetate”, a punctat Paul Tivadar.

Pentru a produce calitativ, aşa cum cere piaţa, dar şi rentabil spaţiile în care se cultivă ciupercile trebuie să îndeplinescă mai multe condiţii. Printre acestea se numără umiditatea care trebuie să fie cuprinsă între 80-99% în funcţie de stadiul de dezvoltare al ciupercilor şi temperatura de18-22 grade Celsius. Ventilarea este de asemenea un aspect care nu trebuie neglijat.

În spaţiile unde cultura ciupercilor se amplasează pe stelaje, aerisirea prin deschiderea ferestrelor şi uşilor nu este suficientă, de aceea trebuie o aerisire dirijat prin instalarea unui ventilator cu filtru special. „Acestea sunt investiţii iniţiale fără de care nu se poate produce, iar valoarea lor nu este de neglijat” concluzionat bihoreanul.

Desfacearea

Ca şi la marea majoritatea a produselor şi cultivatorul bihorean spune că valorificarea produselor este deficitară. „Fiind o marfă perisabilă nu putem ţine ciupercile mai mult de două zile de la recoltare. Astfel că suntem nevoiţi să vindem repede acest lucru însemnând scăderea preţului de multe ori. Ieri noi vindeam kilogramul de ciuperci în Piaţa Cetate din Oradea cu patru lei”, ne-a spus tânărul fermier.

S.Al.

 



Comentarii 3

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor

Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
Stejarii din Centru „costă” 40.000 lei
La o zi după ce Primăria a pus la pământ aliniamentul de stejari din Piaţa Unirii, instituţia a primit şi [...] mai multe »
OTL: închideţi geamul dacă vreţi răcoare!
Cu creşterea temperaturii spre pragul caniculei, aerul condiţionat din mijloacele de transport în comun devine o [...] mai multe »
Bihorenii nu vor la muncă
La o ofertă de peste 1.500 de locuri de muncă s-au prezentat doar 700 de persoane dornice de a munci. mai multe »
Poliția Locală în luna iunie, aproape 500 de amenzi
În perioada 01.06.2015 - 30.06.2015,  poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Oradea în paralel cu [...] mai multe »
Mai multe din categorie »
Ştiri mondene
Incendiar în Mamaia! Ce a putut sa-i faca iubitei lui cu mainile!!! Copiii și-au acoperit ochiiIncendiar în Mamaia! Ce a putut...
Incendiar pe plaja din Mamaia! Ce a putut sa-i faca iubitei lui cu mainile!!! Cop...
Vancea, ți-au jucat bikini feste! Roxana ne-a arătat mult mai mult decât și-ar fi dorit! FOTOVancea, ți-au jucat bikini fest...
Vancea, ți-au jucat bikini feste! FOTO. Roxana ne-a arătat mult mai mult decât și...
Statul român îți dă 500 € pe lună, timp de un an. Trebuie să îndeplinești două condițiiStatul român îți dă 500 € pe lu...
Statul român îți dă 500 de euro pe lună, timp de un an Sunt două condiții, atât

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Adăugați un comentariu pe BIHON.ro

Comentați pe BIHON.ro:

Completați numele și e-mailul dvs. în căsutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neînregistrat.

Inregistrare user nou