Civilizaţia presupune parcări

15Comentarii
Civilizaţia presupune parcări
Municipalitatea continuă programul de amenajare a parcărilor de domiciliu din cartierele de blocuri.

1552. Este numărul locurilor de parcare amenajate în cartiere de către administraţia Bolojan în ultimii doi ani. Sunt aşa-numitele parcări de domiciliu, asfaltate, bordurate şi marcate. Rostul acestora e acela de a civiliza hăţişul parcărilor dintre blocuri. Înmulţirea exponenţială a numărului de maşini în Oradea a adus cu sine o problemă cronică a locurilor de parcare în unele zone ale oraşului. Îndeosebi acolo unde în anii comunismului s-au construit blocuri într-un stil înghesuit, fără o gândire în perspectivă. Desigur, la acea vreme nu toate familiile aveau un autoturism. Cu atât mai puţin două sau trei, cum se întâmplă frecvent azi…

În Nufărul…

Până la ora actuală, în cartierul Nufărul s-au realizat cele mai multe parcări: 591. Primele 113, de altfel primele de acest gen din tot oraşul, au fost realizate în zona străzilor Forajului – Onisifor Ghibu. La câteva sute de metri mai încolo, pe strada Zidarilor, au fost amenajate alte 36 de locuri de parcare.

În proximitate, o dată cu amenajarea Parcului Seleuş, s-au amenajat şi 182 de locuri de parcare, pe străzile Constantin Noica – Ialomiţei.

Tot în cartierul Nufărul, chiar pe strada Nufărului, au fost amenajate 260 locuri de parcare, între străzile Nojoridului şi Liszt Ferenc. Locurile sunt destinate riveranilor din blocurile aflate în proximitatea traseului urmat de tramvaie. Aici, între copaci, chiar lângă linia de tramvai s-a optat pentru plăci tip fagure, prin care iarba poate respira. De asemenea, fiind o zonă în care trotuarul se confundă cu calea de acces către parcări, municipalitatea a montat aşa-zişii „poliţişti culcaţi”, pentru ca maşinile să circule cu viteză redusă.

… şi nu numai

În Velenţa, sunt pe cale să fie finalizate 379 de noi locuri de parcare. Acestea sunt situate pe străzile Seleuşului, Războieni – Grădinarilor.

Şi în Rogerius au fost finalizate deja noi parcări: 375 de locuri. 203 sunt situate pe străzile Călugăreni – Bernard Show. Urmează ca lucrarea să fie recepţionată. De asemenea, alte 172 de locuri se regăsesc pe strada Mehedinţi.

În Ioşia, municipalitatea a amenajat 207 noi locuri de parcare: 172 sunt în jurul Liceului Transilvania iar 35 sunt chiar pe Centură – strada Densuşianu, între Cazaban şi Meşteşugarilor.

În alte două locaţii au început lucrările de amenajare a noi parcări. Pe Dragoş Vodă – Barierei sunt preconizate noi 595 de locuri de parcare, cu o valoare estimată la 2,9 milioane lei. De asemenea, în Rogerius, pe Italiană – Călugăreni vor „răsări” 181 de locuri de parcare la domiciliu, pentru 639.000 lei noi. Toate lucrările sunt executate de firma Selina, cea care are un contract cu municipalitatea, pentru toate lucrările de întreţinere şi amenajare rutieră din Oradea.

Însă nu toţi orădenii par nerăbdători ca zona lor rezidenţială să capete un look mai apropiat de ceea ce vedem în Occident. Spre exemplu, recent, municipalitatea a întâmpinat dificultăţi în a-i convinge pe cei din Decebal – Splaiul Crişanei, din blocurile greceşti, că amenajarea unor astfel de parcări e doar în folosul lor. Supăraţi că li se vor tăia câţiva copaci dar şi nemulţumiţi că profesorii de la Liceul German Friedrich Schiller, aflat în apropiere, ar putea parca pe locurile lor, riveranii s-au opus planurilor Primăriei. Slavă Domnului, în Oradea sunt încă destule alte zone ce merită atenţia edililor…

CĂLIN CORPAŞ

Noi parcări în Oradea15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor