CJ cofinanţează pentru comune

CJ cofinanţează pentru comune
ORADEA – Consiliul Judeţean Bihor se pregăteşte să aprobe fonduri de cofinanţare primăriilor din judeţ, în şedinţa ordinară de marţi. Informaţia ne-a fost furnizată de către vicepreşedintele CJ, Gavrilă Ghilea, pe care l-am întrebat ce face forul judeţean cu cele 20 de procente din buget aflate la dispoziţia Executivului.

„Banii vin pe Ordonanţa de Guvern 7/2006, iar primăriile au deja depuse proiecte la Guvern. Consiliul Judeţean va utiliza cei 20% din fondul de rezervă pentru a cofinanţa proiectele de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural”, ne-a declarat Ghilea.
Infrastructura pentru care se alocă bani vizează alimentări sau extindere a reţelelor de apă, extinderea staţiilor de epurare şi refacerea sau construcţia de poduri şi podeţe. Proiectul cel mai generos finanţat de către Guvern şi pentru care se pregăteşte să disloce bani serioşi şi Consiliul Judeţean este cel al comunei Chişlaz, care are primar UDMR şi viceprimar PD.

Este vorba despre un sistem de alimentare cu apă zonală în localităţile Chiraleu, Sînlazăr, Chişlaz, Pocluşa de Barcău, Mişca şi Sărsig – 750.000 de lei noi (7,5 miliarde de lei vechi) au fost alocaţi de către Guvern de la bugetul de stat, iar CJ se pregăteşte să cofinanţeze proiectul cu alte 738.000 RON.

Alte 51 de localităţi bihorene, printre care oraşele Ştei şi Valea lui Mihai, beneficiază de fonduri pe Ordonanţa de Guvern nr. 7. De remarcat însă că pentru zece dintre acestea forul judeţean nu a alocat fonduri deocamdată. Însă se aşteaptă ca şi primăriile să contribuie pe viitor la cofinanţarea proiectelor de infrastructură.

Aproape 10% din total
Valoarea cotei de cofinanţare pe 2007, conform datelor furnizate de către forul judeţean, se ridică la 2,45 milioane de lei noi, în timp ce finanţarea guvernamentală ajunge la 26,9 milioane de lei noi.

Aşadar, fondurile identificate şi împărţite de către Consiliul Judeţean ajung la aproape 10% din totalul sumei aprobate de către Palatul Victoria către primăriile bihorene prin Ordonanţa 7/2006.
Acest program pentru infrastructura rurală se adaugă unui alt program guvernamental de reabilitare a sistemelor de apă, canalizare şi epurare în localităţile de până la 50.000 de locuitori, pentru care se preconizează că, până în 2013, vor intra în Bihor circa 85 milioane de euro!

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !