CJ cumpără Hotel Parc

2Comentarii
CJ cumpără Hotel Parc
BIHOR - Unul dintre punctele cele mai fierbinţi aflate pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean este „proiectul de hotărîre privind aprobarea cumpărării unui imobil, monument istoric, situat în Oradea, strada Republicii numărul 5”.

Monumentul istoric este Hotelul Parc, pus în vânzare de actualii proprietari, familia Borşi, încă la începutul acestui an. La momentul respectiv, Romulus Borşi, directorul Hotelului Parc şi fiul lui Armand Borşi, principalul acţionar al hotelului, declara că în cazul în care nu va reuşi să vândă imobilul până la Sărbătorile pascale, ar putea accesa o linie de creditare pentru a moderniza hotelul. Între timp, Finaţele bihorene au scos la licitaţie Hotel Parc pentru datorii la bugetul de stat. Licitaţia nu a avut loc, deoarece în cazul imobilelor de patrimoniu , Ministerul Culturii şi Cultelor, respectiv Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea au drept de preemţiune. „Ministerul nu şi-a exprimat intenţia de a-şi exercita dreptul de preemţiune.

Oportunitate imobiliară

Legea cu privire la patrimoniul cultural prevede că următoarea instituţie care poate face acest lucru este Consiliul Judeţean. Vom face acest lucru, cu condiţa să fie acceptat preţul de evaluare, adică 18 miliarde de lei vechi. Deci nu va fi un preţ de licitaţie. Cred că imobilul este atractiv, se întinde pe 2000 mp şi este situat chiar în centrul oraşului. Vom vedea de unde luăm banii, doar după ce consilierii îşi vor da acordul”, spune consilierul Szabo Odon. La rândul său , purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Dumitru Tiplea spune că a venit vremea ca instituţia pe care o reprezintă să-şi mărească zestrea. „Era o vreme când se făceau doar vânzări. Acum vom cumpăra”, spune Ţiplea. El a întrezări una dintre cele mai profitabile afaceri imobiliare pe care le putea face COnsiliul Judeţean. Ţiplea vine din mediul de afaceri şi deţine afaceri imobiliare, deci este un cunoscător al pieţei. „Să cumperi la 526.000 euro o clădire de 2000 mp în centrul Oradiei e o oportunitate care nu trebuie ratată”, spune Dumitru Ţiplea. Consiliul Judeţean dispune şi de cadrul legislativ necesar unei astfel de tranzacţii. Până de curând era în vigoare o ordonanţă de guvern care interzicea, în acest an, orice fel de achiziţii publice în domeniul imobiliar. Ulterior au fost exceptate de la această prevedere clădirile de patrimoniu. Datoriile pentru care Hotel Parc a ajuns în situaţia de a fi vândut nu sunt înrobitoare, mai ales dacă sunt raportate la valoarea imobilului. Primaria Oradeaa pus sechestru pe imobil pentru o datorie de 12.520 lei, Banfidi Lorand, a ipoteca clădirea pentru o datorie de 5.2000 de euro, la Direcţia Finanţelor datoriile depăşeşc cu ceva 90.000 lei, iar la Administraţia Fiscală Oradea datoriile sunt de 19.000 lei.
Veronica Bursasiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor