CL, surd la cererile PISC

ORADEA – Nici în 2007 Oradea nu va fi prea tentantă pentru investitori. Cu ocazia ultimei şedinţe din acest an, Consiliul Local a decis să ignore cerinţele patronatelor şi să voteze exact taxele şi impozitele locale de care se temeau reprezentanţii agenţilor economici.

În cazul impozitelor pe clădirile reevaluate în ultimii trei ani, persoanele juridice vor plăti aceleaşi taxe precum în 2006, cu 6,6% mai mari decât nivelurile stabilite prin HG 1.514. „Înainte de luarea deciziei, le-am înmânat consilierilor un material prin care le-am demonstrat că nu este oportun să aplice asemenea taxe. Au ignorat însă total cerinţele noastre”, a spus Ioan Popa Baciu, director executiv al Patronatului din Industrie, Servicii şi Comerţ (PISC).

Exemple pozitive

Acuzând autorităţile oraşului de lipsa unei strategii de dezvoltare, reprezentanţii PISC atrag atenţia asupra oraşelor care au ştiut să atragă investitorii. „Dacă amintim de Iaşi care a oferit spaţiu de închiriat , cu toate unităţile necesare, firmei Siemens, cu o chirie modică de 1 euro pe mp, de municipiul Botoşani care oferă oricărui afacerist care va investi în imobile suma modestă de 500.000 de euro, reducerea impozitelor până la 0% pentru trei ani, de Cluj – Napoca cu un impozit pentru persoane juridice de numai 0,85%, nu cred că mai avem nevoie de alte argumente, pentru a ne susţine punctul de vedere”, a exemplificat Ioan Popa Baciu. 

Acesta a amintit că în Oradea funcţionează cu 70 mai puţine firme cu participare străină, faţă de municipiul Arad, ceea ce demonstrează, în opinia directorului PISC, că acei investitori au înţeles că Aradul poate să le ofere un mediu mai prietenos, pentru dezvoltarea propriei afaceri.

Cereri

Printre solicitările înaintate de PISC consilierilor locali s-au numărat următoarele: „În cazul impozitului pe clădirile reevaluate în ultimii trei ani, nivelul impozitului să fie cel maxim stabilit prin Legea 571 privind Codul Fiscal, adică de 1,5%, fără a se mai aplica majorarea de 6,6%. În cazul clădirilor nereevaluate, impozitul să fie de 10%, fără a se aplica majorarea de 20%, prevăzută de HG 1.514 din 2006”, a spus Ioan Popa Baciu. PISC a mai solicitat revizuirea  taxei pe domeniul public, precum şi a taxei hoteliere.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase